Ustanak (10. decembar – crtica)

piše: Dejan Grujić

Srbija ovoga jutra vida svoje rane od proklizavanja na prvom snegu ove sezone. Sve novine pišu o patnjama zavejanih ljudi, što u autobusima, što u privatnim automobilima, kamionima, šleperima, kombijima… Za sve što se desilo krivi su prvenstveno oni sami.  Da, oni su krivi. Krivi su jer su bili zatočenici snežne vejavice. Šta su kog davola uopšte imali da putuju? Sad im je zapelo. Umesto da putnici jednog autobusa lepo ponesu svaki po jedan paket vode, dva ćebeta, jorgan, jastuk, lanc pakete, gasnu priručnu grejalicu, oni su zamislite na put koji traje 3 sata poneli samo po pola litra vode, i lični prtljag. Strašno, toliko neodgovornosti u samo jednom autobusu. A i ovi što su vukli decu u automobilima, i oni su krivi.  Krivi su jer su im ta deca baš razmažena… NE mogu da izdrže petnaest sati bez hrane i vode, hladno im je, cvokocu, uplašena su, uplakana. Pa i oni starci što su se izlomili na ulicama. Lepo im je rečeno, sedite u kući i ne mrdajte dok ne prođe zima. Baš morate svaki dan nešto da jedete? Morate kod lekara? Samo trošite dragocene novce našeg zdravstvenog fonda. Sad će zbog vas da nastane i nestašica gipsa i longeta. I ovi zaposleni koji su čekali uzaludno prevoz, i oni zapeli da idu nedeljom na posao. Malo im para, pa bi da zarade i nedeljom. Dok pada sneg, veje na sve strane, ovi koji su ostali u stanovima odjednom bi da imaju sve, i struju, i vodu, i grejanje.
Ukraine WeatherPA ne može sve odjednom. Dolaze ljudi iz Evrope, i tvrde kako su do Srbije putovali bez problema, a onda u Vojvodini kolaps. MA nemojte? Pa, što ste onda dolazili? Što lepo niste sačekali proleće. Ionako po snegu ne možete nigde da maknete. Krivi su i meteorolozi. Nisu prognozirali tačno koliko će snega da padne, već su samo rekli da će biti formiran snežni pokrivac. Ono zavejalo ne može da se makne. Smetovi čak preko pola metra. Jadne službe za raščišćavanje, ne mogu da postignu da svima udovolje.  Lepo vam kažem da sedite kod kuće i ne mrdate nigde. I decu ne šaljite u školu, šta će im po zimi škola? Još treba da se povrede dok prave Sneška Belića i grudvaju se. I ne zanovetajte iz tih vaših kuća i stanova da vam nešto fali. Samo ćete da podignete pritisak nadležnima, a zna se da oni pod pritiskom ne mogu da rade. Ćutite, trpite, i sarađujte. Ionako ste krivi za sve.
Dobro jutro!

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s