Pijačna crtica (Uranak – 15. decembar)

piše: Ružica Vrhovac

Pre neki dan odem na pijacu da kupim sir. Koncentrisana na probanje i plaćanje ove namirnice, nisam obraćala pažnju na razgovor koji se vodio između mog prodavca i seljaka do njega, ali sam imala utisak da nekoga ogovaraju. Kad sam se već okrenula da odem, čujem ovog prvog seljaka kako lukavo zaključuje priču rečima: „Šta ćeš. Ne kaže džabe naš narod: Đavo koze nema, ali sir prodaje.“ Nikad nisam čula ovu izreku pa nisam znala ni njeno značenje. Priznajem da mi uopšte nije bila jasna. Ali, što sam duže razmišljala, više mi se rešenja nudilo i tek sam onda bila u nedoumici. U jedno sam bila sigurna, a to je da đavo nije zaštitnik ni koza ni sira. Možda to znači da je dotični pohlepan, ili muvara. Ili da ume dobro da se pretvara, to jest folira i da mu se može. To da svašta zna, svima je poznato, bez obzira na onu izreku: Kad đavo ne može kakva posla svršiti, on pošalje babu. To se više odnosi na njegovu zauzetost nego na neznanje, ali ipak, to je poen za babu i njenu veštinu, od koje i dolazi ona reč ženskog roda …, da je ne pominjem.
foto10Bilo kako bilo, anketirala sam poznanike u vezi sa ovom poslovicom i svako od njih dao mi je različite odgovore koji liče na ovo pomenuto. Zašto bi on uopšte prodavao sir, ostaje da se vidi. Na kraju sam ipak zaključila da se on u sve petlja, a da drugi plaćaju. To mi se čini najbliže istini, a podseća i na način na koji posao obavljaju mnogi koji nam kroje sudbinu na ovaj ili onaj način. Tako je ova poslovica, ustvari, sasvim aktuelna.
A šta vi mislite o tome? Dobro jutro.

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Uranak i označen sa , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s