Ustanak (17.decembar – crtica)

piše: Dejan Grujić

Počelo je probno uključivanje novogodišnje rasvete. Iako blešteće
pahuljice bude radost zbog dočeka Nove godine, ipak u srce brižnih
uvlači se tiha strepnja od zlokobnih pratilaca slavlja. Pošast koja ne bira šta će oteti, oko, prst, ili celu šaku zove se petarda, vatromet, rasprskavajuća raketa, prskalica ili kako god … Tek, ima ih ovih dana u svim specijalizovanim prodavnicama, i te su navodno bezbedne, ali mnogo više ih je na ulicama, u okolini škola, pijaca, i ostalih lokacija gde se okuplja mnogo mladog sveta kojem su petarde ponajviše i namenjene.
foto2Ne želim da pametujem, ali moram da istaknem  krivicu koju  podjednako snose i roditelji mališana koje pucnjava fascinira, pa im ih kupuju, ali i prodavci koji opravdanje nalaze u stalnoj borbi za opstanak svoje porodice, samim tim i svoje dece. Da li su prodavci petardi svojoj deci dozvolili da koriste pirotehniku? Ne znam, ali sumnjam da jesu. Sa strepnjom iščekujem naslove u novinama, baš kao i predhodnih godina, kada smo mogli da pročitamo da je neki mališan zbog nestručnog rukovanja pirotehničkim sredstvima povredio ruku, ili trajno oštetio vid. Ko će još da komentariše stres koji svaki put dožive naši stariji sugrađani dok, pažljivo obilazeći neočišćen sneg čuju bukvalno iza svojih leđa prasak baruta, a onda i kikot naših obesnih mladunaca. Pre bilo kakve situacije koja bi mogla da dovede do toga da nam presedne i Nova godina, i Božićni praznici, pretresimo džepove i rančeva naše dece i potražimo sve ono što može da eksplodirajući napravi veliku štetu. Jeste da nije po zakonu o zaštiti dečjih prava, ali je dugoročno gledano veoma korisno. A kod nas u Srbiji je ionako opšte poznat odgovor na pitanje: Čemu služi zakon? Pa, da bi se kršio.
Dobro jutro!

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s