Ustanak (24. decembar – crtica)

piše: Suzana Gajić

Svakojaka čudesa će nam doneti Nova 2013. godina. Evo, sve što su govorili da neće poskupeti pre Nove godine, sigurno poskupljuje sledeće. Nije baš da sam od  Deda Mraza tražila više račune za struju, ali ću baš to dobiti. Osim ako ne pripadam ugroženom potrošaču. Realno, ugroženih potrošača u Srbiji ima onoliko, ali će tu država ipak odrediti kome će dati povlasticu. Možda bi to trebalo zvati najugroženiji potrošači, da ne bude zabune. A kažu procene da takvih ima između 400.000 i pola miliona. Malo li je. U stvari, možda bi se vlastima više isplatilo da naprave spisak onih koji nisu ugroženi. Bilo bi manje posla za činovnike, koji će, pored svih obaveza sa kojima se već sada hrabro nose, ovo predstavljati dodatno opretećenje.
foto5Nova godina donosi i nove kriterijume za odlazak u penziju. Muškarcima se podiže starosna granica, a ženama i godine staža. Krajnji cilj je da za deset godina uslov bude za muškarce 40 godina staža i najmanje 58 godina života, a za žene 38 godina staža i 58 godina života. Sad se nešto presabiram. Naravno da nisam počela da radim sa 18 godina, a ni sa 20. Naravno da sam radila na početku bez upisanog i jednog dana staža. I naravno da mi predstoji, uh, koliko još da dođem do tih 38 godina. Da li da uopšte i računam na tu penziju? Možda će za koju godinu biti normalno postaviti pitanje ne da li verujete da postoji Deda Mraz, nego da li verujete da postoji Penzija?

Od ovog razmišljanja meni se ovog jutra podiže pritisak. Možda da ipak poslušam legendarnu Skarlet O’Haru iz filma “Prohujalo sa vihorom” – misliću o tome sutra.
Dobro jutro!

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s