Uranak (12. januar – crtica)

piše: Suzana Gajić

Na današnji dan 1976. godine umrla je engleska književnica Agata Kristi, čuvena autorka  detektivskih romana. Dogodovštine Herkula Poaroa ili gospođice Marpl i danas zabavljaju čitaoce širom planete. Pronicljivi detektivi koji vide dalje i više od drugih, i u dramatičnoj završnici otkrivaju sočne detalje zločina, i tajne kriminalnog uma.
fotoNe znam koliko je zločina bilo u Engleskoj koji su Agati mogli da posluže kao inspiracija, ali mi se čini da bi njeni detektivi kod nas imali pune ruke posla.  Da je živela u Srbiji, kako bi glasili naslovi njenih romana? Da li bi „Deset malih crnaca“ bilo možda „Deset malih tajkuna“? I ko bi bili akteri romana „Velika četvorka“? Ko bi bio Herkul Poaro, a ko gospođica Marpl? Ili bi sirota Agata ostala bez posla, jer mi već imamo velike detektivske priče, koje plasira žuta štampa u nastavcima? Mada, u njenim romanima ubica na kraju zaista bude uhvaćen, a zločin rešen, što je osnovni nedostatak sličnih priča naše žute I ostale štampe. A i ne drže se osnovnog detektivskog principa – ako ne znaš ko je ubica, prati kome ide novac.

Dakle, ako ovog jutra želite dobru priču, možda da ipak zaobiđete štampu, i uživate u majstorijama “kraljice zločina” Agate Kristi.

Dobro jutro!

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Uranak i označen sa , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s