Uranak (19. januar – crtica)

piše: Suzana Gajić

Ovako glasi vest: Internet portal NamoroFake za sumu od 10 do 99 dolara pravi lažne profile na Facebook-u onima koji nemaju devojke. Lažni profil može svako da napravi, ali ovaj portal obezbeđuje da nepostojeća devojka ima i svoje prijatelje, takođe izmišljene, koji čak postavljaju komentare na postove. Takoreći kompletna iluzija, ako je nekome uopšte stalo da na taj način kreira svoje virtuelno postojanje. U stvari, pokušavam da shvatim svrhu ovakvog poduhvta. Ko tu koga laže – da li neko ko ima virtuelnu devojku na sajtu misli da prevari prijatelje i poznanike jednim takvim potezom? Šta se time dobija i gde je granica? Da li će se uskoro pojaviti portal koji pravi profil nepostojeće dece? Kućnih ljubimaca? I kada je postojanje veze, devojke ili dečka, žene ili muža, postalo neohodno? U toj meri da je neko očigledno spreman da izdvoji novac za tako nešto?
imageSamo se pitam kako se oseća neko ko ima lažnu devojku na društvenoj mreži kada dođe kući, a dočeka ga prazan stan. Mreže koje su osmišljene da nas spoje, dale su nam još jednu mogućnost da pobegnemo što dalje jedni od drugih, i, pre svega, od samih sebe. Ili možda počinjemo da živimo samo virtuleno. Možda da, ipak, za početak, ovog jutra odete do ogledala i proverite da li vas još ima u stvarnom svetu.

Dobro jutro!

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Uranak i označen sa , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Jedno reagovanje na Uranak (19. januar – crtica)

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s