CRTICA – neprimetna (Ustanak, 23. januar)

piše: Vlada Todorović

Pre par dana, kada je bio aktuelan onaj sneg, vidim ženu koja ispred moje zgrade sedi, dok komšija čisti kola od snega. Ono što mi je bilo čudno je to što žena sedi u snegu. Nije baš najzdravije. Onda shvatim da ona pokušava da dozove, ili na neki drugi način skrene pažnju, komšiji koji čisti kola. No, on se tako uneo u skidanje nanosa sa svog omiljenog četvorotočkaša, da nije mario ni za šta oko sebe.

Kako se ubrzo ispostavilo, ženi je pozlilo, ali eto… čovek koji je bio na par metara od nje to jednostavno nije primetio. Ili – nije želeo da primeti.

Par dana pre toga, video sam na autobuskoj stanici, na Brankovom mostu, kako žena odguruje čoveka kako bi se dokopala autobusa. Odgurnut čovek je bio – slep. I njoj je, očigledno, promakla ta „sitnica“. Beli štap i tako-to. Ona je proračunala putanju, i ko će sada da skreće i gubi dragocene milisekunde na putu do otvorenih vrata autobusa. Ne znam da li ste svesni, ali ako propustite gradski autobus u Beogradu, drugi će doći najverovatnije tek sutradan. Nisu to nimalo naivne stvari.
fotoZnate, možda ljudi lakše primećuju svetske nepravde i zavere. Raspravljaju o njima i nerviraju se. I u celom tom informativnom zamešateljstvu zaboravljaju da zastanu, osvrnu se oko sebe, i primete druge ljude. One, koji su im mnogo bliži, sa kojima dele svakodnevnicu, hteli to ili ne. Ukoliko malo ne „spustimo loptu na zemlju“, i počenemo da se bavimo ne samo sobom nego i ljudima oko nas, jednog dana ćemo svi postati „neprimetni“.

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s