Ustanak (24. januar – crtica)

piše: Dejan Grujić

Osvanulo je još jedno jutro, sa temperaturama u plusu. Neverovatno, ali dok svuda u regionu sneg pravi probleme i vlastima i građanima, kod nas je pravo januarsko proleće. Međutim, prijatna temperatura iz mesta će da pređe u debeli minus našim vlastodršcima čim otvore današnje novine. U njima, novinama, nemački ambasador u Srbiji poručuje da ono što MI na sva zvona predstavljamo kao veliki napredak u komunikaciji sa Prištinom, u stvari nije ništa posebno. Nema datuma koji toliko čekamo sve dok ne pozdravimo još jednu stolicu u Ujedinjenim nacijama, i to kosovsku. Nema regionalne podele Kosova, što će reći, sever mora da se povinuje Tačiju i ostalima, ili Srbija ostaje tu gde jeste – ušuškana problemima sa susedima, tegobama, brigama, besparicom, izolovanošću, odbačena i prokazana.

foto2
S druge strane, ako ćemo po kosmičkoj pravdi, i za Nemce ima Nemac koji će da im gorči gorku kafu. Britanci otvoreno prete referendumom o napuštanju Evropske unije, a Francuzi i Nemci gunđaju ogorčeni i sa osećanjem izneverene neveste. S druge strane, naši ekonomisti pozdravljaju ideju da se od sada zadužujemo u ruskim rubljama. Kažu tako je bolje, zbog raznovrsnosti duga. Niko ne zna šta dobijamo de fakto priznavanjem Kosova, a šta približavanjem Istoku. Znamo samo jedno, nema hlada pod evropskim drvetom. Ono je ionako već načeto dugom južnih članica od bar tri hiljade milijardi evra, ucrvljano od besmislenih propisa, pravila i zakona, i suviše malo da bi pod svoje okrilje prihvatilo još jedno sirotinjsko pleme. Između istoka i zapada, sunce uvek bira da izađe na istoku. Srbijo, pogledaj u Sunce, direktno i bez žmirkanja.

Dobro jutro!

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s