Crtica – za ljuljanje (Ustanak, 29. januar)

piše: Vlada Todorović

Pre dve večeri vraćam se kući u zlo doba, napolju minus stegao… kasnije proverim, vidim da je bilo minimim -4, kad iznenada začuh da nešto krcka. Nailazio sam na jedan ograđen prostor gde se nalaze kućice iz kojih nikako da isele ljude kako bi na tom mestu zidali nešto veće i glomaznije. Znam da je hladno, ali nije bilo toliko da drvo puca!

Odjednom, spazih. U skoro 11 sati uveče, dečak se ljulja na ljujašci. Otud krckanje. Nije to ova urbano-podmazana metalna ljuljaška. Jok. Ovo je jedno jače i šire parče nekog materijala, zavezanog za granu drveta. I on se ljulja sve u 16. Ne smeta mu minus, ne smeta mu mrak, ne smeta mu ništa. Uporno se ljulja, leti „nebu pod oblake“…

foto2

Prilično zbunjen prebiram po sopstvenom sećanju. Sećam se da sam dva puta zamalo izginuo na ljuljašci ali mi ideja ljuljanja na minusu stvarno nisu padale na pamet. Škriputavi zvuk je već iza mene. Pitam se, da li će se jednog dana sećati kako mu je ledeno zimsko veče žarilo obraze dok je zamahivao nogama i pravio sve veću amplitudu svoje izmajstorisane ljuljaške. Kada će, jednog dana, da „preraste“ tu svoju ljuljašku… U eri kompjutera, mobilnih telefona, televizora… prilično neuobičajen prizor. Koji može da dovede do postavljanja najrazličitijih pitanja, na koje neću baš odmah dobiti odgovor. No, obrni-okreni, glavno pitanje definitivno ostaje: Zašto se jedan dečak ljulja u sred zimske noći? Odgovor samo on zna.

 

 

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s