Švercerska crtica (Ustanak, 30. januar)

piše: Ružica Vrhovac

Novine opet sa nekim senzacijama: na graničnom prelazu Đevđelija makedonski carinici zaplenili 240 živih bumbara iz jednog kombija sa makedonskom registracijom. Taj kombi je, inače, prevozio još 3.600 živih bumbara, ali oni su imali uredna dokumenta, to jest carinsku deklaraciju i ostalo. Carinici su odmah oduzeli bumbare koji nisu imali „pasoš“. Njihovo udomljavanje je u toku…
Šta reći? To jest, odakle početi? Kažu da one 3.000 insekata treba da posluže za oprašivanje rastinja u plastenicima. A čemu je onda trebalo da posluži onih 240? Možemo samo praviti pretpostavke. Uz to, možemo posegnuti za teorijom brojeva i upitati zašto švercovati baš toliko, ni više ni manje. Da li je to slučajnost ili ne?

foto

 

Dalje, zašto loviti bumbare, a ne neke druge insekte, pa onda da li u Makedoniji nema bumbara i zašto? Pitam se, da li će se sada kod nas pokazati deficit bumbara i sa kakvim posledicama. Najzad, da li su bumbari uopšte hteli da menjaju državu? Da li ih je iko išta pitao? Kolika je zvanična cena jednog bumbara a koliko se ona kreće na crnom tržištu? Sve su to samo hipoteze…
Ipak, da bumbar na svom putu sa neizvesnim ishodom na granici treba da pokaže pasoš, deluje pomalo nadrealno. I to još putuje kombijem. Zar mu nije jednostavnije da preleti sporno rastojanje i da onda zaprašuje koga hoće? Bumbari koji ilegalno prelaze granicu kombijem definitivno su ekscentrični tipovi.
Dobro jutro!

 

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s