Nezaposlena crtica (Ustanak, 5. februar)

piše: Ružica Vrhovac 

Želite posao? Sećate sе šta su vam govorile mame i tate – morate završiti škole, po mogućstvu visokoobrazovne ustanove, i posao će, verovatno, doći sam. Završlili ste fakultet i opet ništa? Upišite master, to je sada hit. Tako nećete gubiti vreme dok se posao ne pojavi. Zanimljivo kako se u ovom vremenu besparice uvek, nekako, nađe novac za taj master koji košta, prosečno, oko 1.500 evra za godinu dana. No, ljudi moraju da se snalaze. Uostalom,  ovi stečeni stepen stručne spreme biće vam VII2 što i nije tako loše. Opet nema posla? „Upisaću i doktorske, pa da vidim ko će onda da me odbije za posao!“. I tako, ova država pored sve većeg stepena nezaposlenih, ima i rastući broj mastera i doktoranata. To jednoj državi ne mož’ da škodi, rekli bi neki. Nemate iskustva? To je, izgleda, najveća prepreka kod dobijanja posla.

Want Ads Series

 

Za solidan posao se traži 1, 3, 5 ili 7 godina finog iskustva sa sjajnim rezultatima na testovima snalažljivosti pri razgovoru sa poslodavcem. Stoga, zašto gubiti vreme na postdiplomske studije kada treba da grabite u praksu i stičete iskustvo kako bi ostvarili svoj san. Ali, kako to da posao I DALJE dobijaju neki diplomci bez iskustva, ili oni koji se još nisu približili završnoj godini studija? Nemate vezu? Za razliku od njih, očigledno je nemate, čim se nervirate dok ovo čitate. U Srbiji ljudi, koji nisu u partiji ili nisu blagosloveni žestokom rođačkom vezom, još uvek predstavljaju građane drugog reda. Nažalost, to se neće skoro promeniti, budimo realni. Zato i vi, verovatno, tražite prostor za volontiranje. Nemate gde? Svakodnevno primećujete kako se u firme ili institucije na koje ste se nameračili, infiltriraju neki mladi ljudi, volonteri, koji, volšebno, znaju kada će neko od zaposlenih otići u penziju ili na duže bolovanje. Odgovor na pitanje – kako se izboriti sa ovom situacijom, postavljen u Nacionalnoj službi za zapošljavanje je jednostavan i kratak – „nađite vezu“. A gde da je nađemo? Na ovo pitanje, za sad, nema odgovora.

Dobro jutro!

 

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s