Ustanak (6. februar – crtica)

piše: Dejan Grujić

Nikolić i Jahjaga će se sresti u Briselu, pod okriljem Evropske unije. Biće to istorijski susret iako će ga cinici tumačiti kao situaciju kada se dva učenika neke osnovne škole potuku, pa ih onda na silu mire razredni starešina i direktor. U ovom slučaju, Direktorka je Ketrin Ešton, a namere u iskrenost učesnika razgovora su pod znakom pitanja. Srbiji se žuri da do juna dobije kandidaturu, a Kosovu da ako već ima podršku Zapada, što pre obezbedi poziciju stvarno nezavisne države a time i stolicu u Ujedinjenim nacijama. Ko će se prvi nasmešiti, ko će kome ruku pružiti, kako će se formulisati naziv za ovo viđanje, da li će biti znakova koji ukazuju na to da je Srbija definitivno digla ruke od svoje južne pokrajine, da li će Sever dobiti autonomiju, a Srbi više slobode u odlučivanju i jače veze sa Beogradom? To su samo neka pitanja, a ima ih još. Analitičari će tokom dana u medijima postavljati u skladu sa političkim strankama čije stavove zastupaju.

Za to vreme, dok traju kontakti sa predstavnicima Prištine, oporavljaće se u Beogradu, Milica i Borivoje, deca od osam i od tri godine, mali Mitrovčani na koje je napad bombom izvršila divlja zver u  ljudskom obliku, svejedno koje nacionalnosti bila. Samo besna zver može baciti bombu na nejač, tu nema diskusije. Svakodnevne vesti da su srušena pravoslavna groblja, spomenici, popaljene crkve i kuće  opomena su da je Kosovo i danas živa rana Srbije na koju hitno treba položiti lek. Taj lek, biće za sve neprijatno gorak ali koristan. Zadržati dostojanstvo Srbije i svih njenih građana, znači iznalaženje rešenja koje će pre svega biti u korist budućnosti dece kao što su Milica i Borivoje a koja i dalje žive u uslovima ni rata ni mira, strepeći od svitanja do sumraka. Ovako više ne može. Dobro jutro!

foto

Deca sa Kosova (foto: RTS)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s