CRTICA – skakutava (Ustanak, 12. februar)

piše: Vlada Todorović

Ponekada je dovoljna jedna vest da vas vrati unazad kroz vreme. I da vas natera da se stavite u perspektivu jednog današnjeg  šestogodišnjaka. Eto, njima sasvim normalno izgleda svet u kojem postoji mobilni telefon, kompjuter, igračke na daljinsko upravljanje… Možda će ih imati, a možda i neće. U zavisnosti od finansija njihovih roditelja. Sve to bi svojevremeno, za mene kao šestogodišnjaka bila – naučna fantastika. Stvarnost je za mene bila: lopta, žmurke, vije i drveni vozić. Nebitno.

Kao šestogodišnjak i te kako otkrivate svet oko sebe. Uglavnom u pojavnom smislu. Današnji šestogodišnjaci sigurno mogu da se nadaju brojnim čudima koja ih tek očekuju. I tu dolazimo do jednog interesantnog paradoksa.

U moje doba, tako se „nacrtalo“, jedna od glavnih preokupacija u predviđanjima bila je kako ćemo do kraja XX veka putovati kao turisti u svemir. Baškariti se u svemirskim hotelima, a bogami i skakutati po Mesecu.

foto

I današnji klinci će moći da maštaju.o svemirskom turizmu, hotelima u svemiru, skakutanjem na Mesecu. Iznenadiće se, samo, kada sazanju da smo mi već bili „tamo“ i skakutali… Od 1969. do 1972. godine. Bili, videli, vratili se… i nikada više ponovili takvu avanturu.

Kada ste šestogodišnjak očekujete da će se ceo svet razvijati, ići napred. To su bila i moja očekivanja nekada. Svemirski letovi, spuštanje na Mesec, dalja istraživanja… No, uvek ima vremena da se otkriju neke gorke istine, kada se dođe u svet odrasilih. Putovanje na druge svetove je daleko manje razočaranje od mnogih drugih stvari koje se dešavaju na Zemlji. Ali, upravo takva jedna avantura je mogla da raspali maštu šestogodišnjaka više nego išta drugo. Nadajmo se da će i ovim današnjim klincima jedna takva avantura uskoro biti inspiracija da grade bolji svet.

 

 

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 01 Beograd 202 - novo na programu i označen sa , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s