Uranak (16. februar – crtica)

piše: Suzana Gajić

Jučerašnji dan nas je naterao da se okanemo ovozemaljskih stvari. Nismo postali produhvljeni, daleko od toga, ali jesmo bar malo gledali u nebo. Dobro, ne baš u nebo, u televizor, ali su kamere bile uperene u nebo.
Dve prirodne pojave u jednom danu – meteor koji se rasprsnuo nad Rusijom, i asterod, koga smo krstili sa „2012 DA14“. Kosmosu su ovakve stvari uobičajene. Dešavaju se stalno, ali ne baš na našoj planetici. I, ako su stari Rimljani slavili Jupitera kao glavno božanstvo, možemo da kažemo da su bili u pravu – upravo nas planeta Jupiter štiti od raznog kamenja koje juri našim sistemom.
Inače, dotični asteroid je do skoro bio potpuno nepoznat, otkrio ga je, neki bi rekli zaludni španski zubar, koji se iz hobija bavi astronomijom. Ispostavilo se da ta kamenčuga proleće pored Zemlje na 30 godina, i to svaki put sve bliže i bliže, jer mu Zemljina gravitacija svaki put poremeti putanju. Utešnim glasom naučnici su saopštili da će sledeći put, za 30 godina, takođe promašiti Zemlju. Hmmm, da li to znači da će se za 60 godina uspešno pogoditi? To su izostavili.

foto1
Ali, mene muči nešto drugo. Asterod je kamen koji bezglavo juri kosmosom. Zašto, pitam se? Ko ga je zavraljčio? I da li je svestan da je završio u udarnim vestima? Da li taj kamen zna da zbog njega nisam ni obratila pažnju na izjave političara povodom jučerašnjeg Dana državnosti? A oni se toliko trudili, pisali im ljudi govore danima unapred… I sigurno su ponovo govorili sudbinski važne stvari za sve nas. A, eto, bio je dovoljan jedan svemirski kamenčić da svi ti njihovi govori postanu prosto potpuno nebitni.

Dobro jutro!

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Uranak i označen sa , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s