Uranak (17. februar – crtica)

piše: Dejan Grujić

U svakoj kući mora da se zna ko je domaćin. Domaćin bi trebalo u srpskim uslovima da bude onaj koji odlučuje šta će se sejati, kupiti za kuću, kome će se na proleće obnavljati garderoba, koja će se rakija peći, ko će biti zadužen za domaćinske, a ko za poljske radove. Zvuči arhaično, ali ipak u svakoj seljačkoj kući se tačno zna ko kosi a ko vodu nosi. Da li se ovaj obrazac može primeniti i u politici? Domaćin Srbije, Tomislav Nikolić, oglasio se i saopštio mnogo toga što je stavilo tačku na brojne nedoumice javnosti. Posle spekulacija da je dolaskom na mesto predsednika Srbije zamrzao svoju stranačku funkciju, i praktično sve prepustio nasledniku Vučiću dajući sebi komoditet da malo dane dušom posle dugogodišnje političke borbe, sada odlučno zahteva od premijera, ali i od ostalih članova srpske vlade da se manu ćorava posla ometanja i podmetanja i strpljivo sačekaju do juna ako su im na pameti novi izbori. Mesec jun je sudbonosan za Srbiju, smatra Nikolić. Ona čeka taj već izvikani datum o početku pregovora o pridruživanju aktivno radeći zajedno sa Evropom na postizanju sporazuma sa kosovskim Albancima a pritom čisteći svoju avliju bistri odavno zamućene odnose sa komšijama iz celog regiona i hapsi lopove i kriminalce.

foto2

Svestan je Nikolić da je njegova SNP jača nego ikada. Za kratko vreme potukla je sve svoje političke protivnke što Vučićevom borbom protiv kriminala, što Dačićevim aferama sa Bananom i obezgaćenom novinarkom, ali i Đilasovom mukotrpnom borbom da konsoliduje pusustalu Demokratsku stranku i ojača svoju lidersku poziciju. Ali, ipak i pored mogućnosti da kompletnu vlast prigrabi na vanrednim izborima praktično bez koalicionih partnera predsenik Nikolić se ipak izjašnjava u korist stabilnije budućnosti Srbije i svih njenih građana. Političke igre nikada nisu sasvim jasne nama običnima. Nekad ih razumemo, nekad i ne baš. Mada, uz oprez da ništa nije onako kako izgleda i da ono što momci noću devojci obećaju – danju se ne važi, ipak treba pružiti šansu domaćinu Srbije i poverovati mu na reč u nadi da njegove zasluge neće biti samo u službi promocije turističkih potencijala Srbije dok u hladu Čačanke i Požegače i dalje za svoje regionalne kolege peče Tomovaču.

Dobro jutro!

(foto: rts.rs)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Uranak i označen sa , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s