Ustanak (21. februar – crtica)

piše: Dejan Grujić

 

Ako u mojim mislima uočite neku nelogičnost, ako rečenice nisu pravilno napisane, ako izgovaram tekst uz podvriskivanje i podrigivanje, štucajući i mucajući, ne zamerite mi, molim vas. Obraća vam se jedan otrovan čovek. Ovoga jutra doručkovao sam palačinke sa kremom i naizust ispio šolju mleka. Palačinke se prave od mleka, brašna i jaja. Krem se proizvodi tako što se kakao, šećer, i mleko sjedine i uz dodatke raznih aditiva uvežu u glatku masu. Zajednički imenitelj svega nabrojanog je mleko. A u mleku se krije otrov. Do pre neki dan nisam ni znao da AFLATOKSIN uopšte postoji, a kamoli da ga ima u mleku i mlečnim proizvodima. U stvari ima ga verovatno i u mesu, jajima, brašnu ali to još uvek nije kontrolisano.

foto

Uzalud je pre neki dan ministar poljoprivrede pred kamerama na eks ispijao mleko, kad je jedan bivši tvrdio da ima podatke da je mleko otrovno a da to on mora da kaže jer su deca ugrožena, a i on sam ih ima dvoje. Još u ranu jesen utvrđeno je da je naš kukuruz zaražen gljivicom koja proizvodi ovaj otrov, ali tada država nije obratila pažnju na mogućnost da se preko mesa i stočne hrane i stanovništvo otruje pomenutim AFLATOKSINOM. Što su ćutali tada i bivši i aktuelni ministar, pitam se? Zašto nisu odmah reagovali, uništili zaraženi kukuruz a uvezli zdrav ili nam jednostavno rekli: Nema mleka do sledećeg roda kukuruza. Ćutali su kao žene koje kriju ljubavnika. Kako se u brojnim spekulacijama snalazimo i odlučujemo da li ćemo mleko kupovati? Najoriginalniji savet dala je ministarka zdravlja koja je poručila da sami odlučimo da li ćemo da pijemo mleko ili ne. Tako je odgovornost prebacila na leđa građana koji su ionako uvek za sve krivi i odgovorni. Dok usaglašavamo propise sa onima u Evropskoj Uniji trovaće nas i dalje, polako i bez griže savesti. Savremenom obradom namirnica, dodavanjem emulgatora, enzima, antibiotika i aditiva sumnjivog dejstva dobićemo više hrane ali i gajiti decu koja će već sa 15 godina imati povišen krvni pritisak, dijabetes, krivu kičmu, višak kilograma i slab vid i to sve na vlastitu odgovornost i poštovanje ljudskog prava da jedemo ama baš sve što nam podmetnu.

Dobro jutro aflatoksična evropska Srbijo!

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s