Uranak (23. februar – crtica)

piše: Suzana Gajić

Da li vam je dosta pitanja: “Da li pijete mleko?”. Meni jeste, jer onda treba pitati i da li jedete sir, pavlaku, maslac, jaja, meso… I, da – da li dišete, pijete vodu, sedite ispred kompjutera, televizora…
Drama koja se podigla zbog mogućnosti da se u mleku nalazi prokazani aflatoksin jeste opravdana. Ali, samo par meseci ranije, bila je drama zbog kukuruza. I to je, eto, palo u zaborav. Dok taj isti kukuruz nisu počele da jedu krave, ali jedu ga i svinje, pilići, kokoške… I dok vas danas na svakom ćošku pitaju da li pijete mleko, možda će vas sutra pitati da li jedete meso, čisto da zaboravimo mleko.
Ono što zaboravljamo je da je takozvana savremena tehnologija uzgoja donela mnogo stvari koje i nije baš pametno unositi u organizam. Recimo, razne pesticide, kojih ima u svemu, uključujući i duvan – inače glavni krivac savremenog doba za razne stvari. Šta je sa lekovima koje su generacije koristile, dok se neko nije setio da su štetni, i to baš u trenutku kada je odobrena upotreba novog leka, zamene postojećeg? I spisak je nepregledan.
I, šta sad? Tu smo – gde smo. Neke stvari, kako nam premudri nadležni ministri ovih dana govore, ne mogu se vratiti na staro. Treba da se pomirimo sa činjenicom da se hrana, ali i naša okolina, drastično promenila. I da se uzdamo u staru dobru mogućnost prilagođavanja cele vrste. I, na kraju, stari dobri Darvin će dobiti potvrdu svoje teorije evolucije – jači preživljavaju, i imaju mogućnost da svoje gene prenose na potonje generacije. Kojima će mleko sa aflatoksinom možda biti zdrava hrana.

Dobro jutro!

foto

„Mi i dalje ne znamo u čemu je stvar…“

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Uranak i označen sa , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s