Uranak (24. februar – crtica)

Piše: Dejan Grujić

 

Nedeljom duže spavamo ako ne radimo. Ako se usvoji novi tarifni sistem, ko ne bude radio nedeljom, ima da provodi ceo dan u krevetu. To je i dobro ako krevet nije prazan. Ako bude usvojen novi predlog da se u crvenu zonu uđe već sa 1200 utrošenih kilovata, onda će sa svim porezima jedan kilovat koštati preko 20 dinara. Dakle, treba da pređemo na neki drugi način grejanja. Ali, kako državo, pitam se? Nema teoretske šanse da do iduće zimske sezone izolujemo stanove i kuće, i zamenimo stare novim PVC prozorima i vratima, jer su naše plate statistički teške tek nešto više od 340 evra, a u stvarnom životu lake između 18 i 30-ak hiljada. S tom platom nema ni prostog fizičkog opstanka, a kamoli izdvajanja za nove peći na drva ili ugalj ili uštedu energij termo-izolacijom.

foro

 

Zašto sam ja kriv što živim u naselju na obodu grada u kome nema centralnog grejanja pa moram da se grejem na struju, pitam se u ime onih koje slične brige more? Da pređem na drva i ugalj? Teško, jer nemam podrum za drva, a i instalacije za dimnjak ne postoje. Znači, državo – udari na mene. Baš te briga, može ti se. Dok ne usvoje ostaje nam čuveni hit iz davnih osamdesetih, autora Predraga Vukovića:

„Svi potoci poledili već

Kune draga električnu peć

Skupa struja kad je ima

Biće lepše sa drvima

Ja joj šapćem da drugi ne čuju

Dođi dušo da štedimo struju.“

Dobro jutro!

 

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Uranak i označen sa , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s