Ustanak (5. mart – crtica)

pšiše: Suzana Gajić 
 
Sinoć sam ponovo gledala film „Underground“(Podzemlje). Išao je odmah posle „Boljeg života“. Slučajno ili ne, ali se tako namestilo, imali smo bolji život, ili nadu da ćemo ga dočekati, a završili smo u podzemlju. I nije to pesimistički pogled, i iz podzemlja se može izaći, samo je pitanje kada, i da li ćemo, poput junaka iz filma, kada izađemo, shvatiti da su se vremena promenila napolju, ili ćemo ostati u nekoj svojoj priči.
A evo kako sada stvari stoje. U onom, nekom boljem životu, volim ponekad da jedem keks sa mlekom. Učili su me da je zdravo, pored toga što je ukusno. U ovom drugom, podzemlju, uzmem to isto, ali se pitam da li sam upravo  sebe ubacila otrov sa odloženim dejstvom. I sve i da nisam, a nadam se da nisam, tog otrova očigledno ima. Ali, evo, hoću da budem optimista i da mislim da, iako ga ima, od jedne šolje mi neće biti ništa, sutra ću popiti zdravo mleko. Međutim, pitanje je gde je to sutra, i kada će doći.

foto

Da li treba i mogu da verujem da će se zaista to dogoditi? Kada se ovako nešto dogodi, kao što je ova poslednja afera sa mlekom, svi očekujemo da neko bude odgovoran, i dobro kažnjen, jer je dopustio da zdravlje celog stanovništva bude potencijalno ugroženo. A onda sinoć čujemo da će biti smenjeni direktori Uprave za zaštitu bilja i veterine, i načelnici Odseka za zdravlje i biljni karantin i Odeljenja fitosanitarne inspekcije! Znači, to su ti zlikovci koji su skovali zaveru! Oni su jedini odgovorni, i na njima se lome koplja? Ne kažem da nisu, ali čekaj malo, šta je sa ministrom? On je velikodušno ponudio ostavku, kako smo čuli, ali vlada ne bi tu da donosi nagle odluke. Treba sve to da stave u kontekst, ne može samo njegov rad da se procenjuje. Da se sedne i razmisli, kao u nekoj uređenoj i civilizovanoj zemlji… E, pa, u toj uređenoj i civilizovanoj zemlji ministar bi rekao – propustili smo da reagujemo kada se pojavio zaraženi kukuruz i time doveli u opasnost zdravlje svih stanovnika, podnosimo ostavke.
Ali ne i ovde. Ovde je kao na filmu, i to Kusturičinom „Podzemlju“. I ne znam zašto mi se po glavi vrti rečenica koju u fimu izgovara Bora Todorović: „Biće karastrofa, majmun ušao u tenak“.
 
Dobro jutro!

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s