Ustanak (12. mart – crtica)

piše: Suzana Gajić

 

Legenda kaže da je jedan prorok rekao Gaju Juliju Cezaru da se čuva marovskih ida. Cezar mu nije previše verovao, a ubijen je baš 15. marta, na da martovskih ida. Stari Rimljani su treći mesec u godini nazvali po Marsu, bogu rata. Kada mi, na ovom prostoru govorimo o ovom mesecu, često se pominje prevrtljiva baba Marta, sa kojom se ne zna na koju će stranu. Tako su ga nazvali zbog vremenskih prilika, odnosno neprilika – iako je proleće na dohvat ruke, nikad se ne zna da li će i kada zima ponovo da pokaže svoje ledene zube.
Danas se čini kao da je prevrtljivost meseca marta dobila novo značenje. Pre deset godina, na današnji dan ubijen je premijer ove zemlje Zoran Đinđić. Ne verujem da se ubice premijera osećaju isto kao ubice Julija Cezara, koje su svojim činom omogućile da se dogodi upravo ono čega su se pribojavali. I ne znam šta su hteli oni koji su povukli obarač 12. marta. Da li su priželjkivali ovakvu Srbiju? Kome su hteli da bude bolje?
Ono što je sigurno je da ćemo i danas ponovo slušati, s jedne strane ko je Đinđićev naslednik, a sa druge poruke da je ubistvo bilo opravdano. A šta rade i jedni i drugi? Kakvu viziju nam nude, kakvu Srbiju nam daju? Gde smo stigli? Pred vrata Evropske unije, reći će neko. Pa, to baš i nije tačno. Nismo došli ni do praga, ako budemo dobri po ne znam više čijim kriterijumima, možda nas puste da vidimo taj prag. Ovi što ne bi da uđemo u Uniju govore nam da je super što je baš tako, ali nešto ne vidim da nam nude alternativu. Čini mi se da je njima važno da su protiv, što je lak posao, dok ne treba da kažu za šta su tačno oni.

YUGO - PROTEST-DJINDJIC
I, opet, teško je biti pametan pa tvrditi da bi bilo bolje da se nije desilo to što se desilo. Prosto, to niko od nas ne zna. Ali, nije teško setiti se vremena kada je bilo više nade. Kada se činilo da smo krenuli napred. Kada smo imali uz nas čoveka kome nije bilo teško da nam svaki dan govori da možemo da budemo pobednici. Da vredimo. Da ćemo uspeti ako pokušamo, ako ne odustajemo.
I da, meni danas u glavi odzvanjaju ove reči: „Nema spavanja. Ne možete vi da budete svetski prvaci, a da spavate. Spavajte pet, šest sati šta vam više treba da spavate. Spavaćete kad budete u penziji. Penzioneri mogu da spavaju. Ako niste u penziji nemojte da spavate. I to je dobro za liniju. Nema subota, nedelja, praznici. Ako hoćete da postignete neki veliki cilj, nema praznovanja. Nema ono – ima 170 slava u Srbiji godišnje. Slavićemo kada pobedimo. Ne možemo mi da pobedimo, a da u vreme treninga slavimo.“

Dobro jutro uspavana Srbijo!

(foto: e-novine.com)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s