Ustanak (14. mart – crtica)

Piše: Dejan Grujić

 

Taman da je stiglo lepo vreme, prolećne kiše, ljubičice, kad ono meteorolozi za vikend najavljuju sneg. Da li je to poslednji trzaj zime iza nas, ili nagoveštaj da će nam se tek zapupoljene voćkice i ove godine šepuriti jalove pune bezvrednog lišća, a virusi ponovo zahuktati? Iako je zima bila blaga, to nije bilo od velike pomoći. Plaćamo i dalje skupo daljinsko grejanje, jer regulatora potrošnje nema u širokoj primeni. Uređaj koji košta par stotina evra, predstavlja veliki trošak za prosečnu srpsku porodicu, a država nema para da pomogne jeftinim pozajmicama, pa makar glavnica iznosila i samo 250 evra. Uz pomoć tih spravica moguće je smanjiti troškove i do 40 odsto na računu za grejanju. U to su se uverili malobrojni građani nekih gradova u Srbiji. Ušteda u energiji predstavlja poslednju rupu na našoj svirali jer ni prošle godine nismo ulagali u u termoizolaciju stanova i kuća. Odakle i da izdvojimo kad su samo za hranu potrebne više nego dve prosečne plate? Opet, s druge strane, struja srećom nije poskupela, ali kad dođe dan da poskupi ima da nas tresne elektro-šok. Biće ukinute beneficije koje smo ranije koristili, a sve to zarad siromašnih građana koji će dobijati 350 kwh besplatno. Nije nego. Isti ti, takozvani siromašni građani, moraće da izvade gomilu dokaza da bi ostvarili to pravo, a siguran sam da će većini da „fali jedan papir“. Do nekih boljih vrema preostaje da gasimo svetla na sat vremena jednom godišnje, ovoga puta 23. marta i tako imitiramo normalan svet koji štedi energente na svakom koraku spasavajući na taj način celu zatrovanu i prezagađenu Planetu. Ima li Srbija pamet i snagu da jednom sama nešto uradi u svoju korist, ne čekajući da je na to tera tamo neka Evropa. Dobro jutro.

foto6

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s