CRTICA – zvana nepismenos’ (Uranak – 16. mart)

piše: Vlada Todorović
U Srbiji i dalje hara nepismenos’! Džaba ono: „Govori kao što pišeš kada čitaš“, kada se to ne poštuje k’o pešak na prelazu bez semafora u smiraj dana. Evo, bez obzira šta statistike imaju da kažu na tu temu, šta se meni redovno dešava – kad krenem da kupim lebac!

U mojoj omiljenoj pržionici kafe, gde se prodaje taze lebac koji je ujutru hrskav i mljac, a uveče rastezljiv i gumast, postoji veliko obaveštenje okačeno pored police sa pekarskim proizvodima gde čitko piše (pa još velikim slovima): „Molimo vas da hleb uzimate kesom“. Pored obaveštenja uredno stoje okačene kese.

No, pošto nepismenos’ hara među sugrađanima svih polova, starosnog doba i mentalnog sklopa, malo-malo pa vidim kako neko štipka lebac k’o baba Stamena svog jedrog unuka kada joj ovaj dođe u letnju posetu, pa mu stradaju bucmasti obraščići! Odokativna metoda ne pomaže, mora čovek da pod svojim prstima oseti kvalitet pečenog testa.

Znam ja da dotični to ne bi radili kada bi bili pismeni i pročitali upozorenje. Na žalos’ ništa od toga. Takođe, pošto oni nedvosmisleno pretpostavljaju da su njihove ruke čiste, samim tim im ni ne pada na pamet ceo postupak možda i neće naići na odobravanje kod drugih kupaca koji to gledaju.

Elem, rešenje za odvikavanje dotičnih od takvog ponašanja je jednako nepismeno! Dovoljno je da uzmete i svojim rukama ispipate hleb koji su oni odabrali. Možda im se to i svidi – kao odavanje počasti njihovim probiračkim sposobnostima. „Samo da opipam mustru“, recite im ako vas budu upitno pogledali, ne verujući šta to radite njhovm ‘lebu!

U međuvremenu – pod hitno da se vrate večernje škole. Kao i analfabetski kursevi. I džepni bukvar.

p.s. Ja od sada, lično i personalno, kupujem samo uštipke!

POGLEDAJTE VIDEO „Pipači hleba“ Ciklotron B92

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Uranak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s