Ustanak (28. mart – crtica)

piše: Dejan Grujić

Imam prijateljicu, poznajemo se i poštujemo dugi niz godina. Radi u dobrostojećoj kompaniji, ima završen fakultet, plaća redovno porez, tv pretplatu, komunalije, privatno stanuje, i još uvek nema svoj automobil. Čula je za neki popust kojim može uštedeti tri hiljade evra, ako kupi novog Fiću Kragujevčanina. Treba joj 10 hiljada evra. Pita me za mišljenje. Da li je pametno da uopšte upušta u jednu takvu moto-finansijsku akciju? Krenem u akciju skupljanja podataka o tom novom državnom projektu «Fića za sve, svi i sve za Fiću». Saznam da je taj popust u stvari namiren parama svih nas jer će novac koji Fijat dobija od države za otvaranje novih radnih mesta biti iskorišćen za subvenciju bogatih. Nije to malo, Srbija poklanja Fijatu 10 hiljada evra za svako novootvoreno radno mesto. Trust mozgova se setio da je bolje da se te pare ulože u popust umesto u nova radna mesta. Lepo smišljeno, samo što je nepošteno. Vlasnicima kompanije će ostajati po sedam hiljada evra od onih deset, i eto nama uspešne strane firme i pored svetske krize. KO sa prosečnom platom u Srbiji može da skupi tih za evropske uslove tričavih 10 hiljada evra. Dobro, ne mislim na Kipar, Španiju, Grčku ili Portugal. Koliko li je do sada Srbija dala para Fijatu, to niko sa sigurnošću ne može da kaže. Kragujevac jeste oživeo, ali pokazuje se da je to zato što pretačemo iz šupljeg u prazno. Kragujevačke gazdarice izdaju sobe strancima, koji im to plaćuju od plata koje je pokrio naš budžet, a kad skupe pare one mogu da kupe novi automobil za čiju su proizvodnju i troškove sklapanja opet pare dale i one same kroz poreze, i ona moja prijateljica s početka priče, i vi, i ja. Onda će opet dobiti popust na kupovinu Fiće koji je kod nas skuplji tri hiljade evra nego recimo u Češkoj. Možda je najbolje u stvari da moja prijateljica kupi taj automobil, pa ga preproda meni, ali tako što će mi pozajmiti pare da joj ga platim, pa ja onda isti njoj vratim, jer mi se ne sviđa boja a ona meni vrati pare koji sam joj isplatio a ona meni pozajmila. Nema veze, samo neka se pare okreću. Dobro jutro.

foto

(foto: www.rts.rs)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s