Uranak (31. mart – crtica)

piše: Suzana Gajić
 

Možda bi današnji dan trebalo zvati mamurnim, samo što je to ime već zauzeto. Vlada se pobrinula da 14. januar proglasi Danom mamurluka. Ali, svakako bi ga trebalo nekako krstiti. Jer, nekome i dalje pada na pamet da nam na kraju marta uzme sat vremena. I nikom ništa. Ni potvrde, ni priznanice.
Obrazloženje je da se tako štedi energija. Procene u zemljama koje imaju industriju kažu da se tako produktivnost poveća za čitava dva procenta. Sad nešto razmišljam, šta li se kod nas poveća za ta dva procenta zbog pomeraja sata. Čime se mi to najčešće bavimo? U čemu smo produktivni?

foto
U ovoj zemlji I dalje je najviše onih koji rade za državu. Da li to sada znači da možemo da očekujemo da država bude produktivnija za dva posto? I, kako to da izmerimo? Recimo, na nekom šalteru se prosečno udari 100 pečata, a sada će produktivnost šalterskog radnika skočiti za cela dva pečata po danu.
Ili, da uzmemo, na primer, rad poslanika. Biće tu dva posto više replika, dizanja ruku, poslanici će čitati više dnevne štampe tokom zasedanja, a možemo da oćekujemo I da će neki rekordi u otvaranju pasijansa biti oboreni. Kada se ovako lepo razloži, cela priča dobija smisao. I treba da pomeramo časovnike, I baš zato treba ovom danu dati neko ime. Recimo, može da se zove dvoprocentni dan. Samo, ipak me malo brine matematika – dva posto od ništa je i dalje ništa.

Dobro jutro!

(foto: www.rts.rs)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Uranak i označen sa , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s