Ustanak (1. april – crtica)

Piše: Dejan Grujić
Širom sveta biće obeležen Dan šale, tako što će prijatelji jedni drugima priređivati bezazlene smicalice i sitne dobronamerne prevare. Nije 1. april poznat samo po tome što je to Dan republike Iran, u koji uzgred, većina ne veruje misleći da je to u stvari APRILILILI. Svojevremeno su mediji objavili da špagete rastu na drvetu, otkrili postojanje harmburgera za levoruke, objavili pridruženje EU, ili potpuno razduživanje Srbije u svetu a mi na trenutak poverovali u te neverovatne vesti. Setimo se ovog dana kroz istoriju. Sve vrvi od komedije i tragedije. Nadam se da znate da je na današnji dan rođen Čkalja, jedan od naših najvećih komičara, pa onda muzičarka Magi iz EKV, ali i Boža Derikoža… U Londonu je pre dva veka, instalirano prvo javno osvetljenje na gas, a u Nemačkoj 1933. godine, počeo progon Jevreja, što uopšte nema veze sa šalom… Pre šezdeset i kusur godina ovaj datum je označen kao početak ere ORA , ili Omladinske radne akcije počele su izgradnju pruge Brčko-Banovići. To je bilo vreme smeha, pesme, rada, nemanja i davanja. Onda je počeo sa radom i STUDIO B. Ne znam zašto je izabran baš 1. april, za prvu stranu istorije beogradskog radija, ali svi znamo da su bez obzira na sve izazove i danas veoma ozbiljan elektronski medij sa velikim uticajem. Na današnji dan smo uhapsili Miloševića, ali i slavili rođendan pilota Rudija Čajeveca, čuvenog po televizorima iz Banjaluke koji su radili na tras-bum pesnicom odozgo po kućištu, ali smo ih voleli baš kao i Dan šale koji ćemo danas do podneva obeležavati samo do podneva. Ako to učinimo popodne, posle 12 sati, onda smo mi glupi, iako nekako prevarimo. Tako je po evropski a Evropa kao što znamo, nema alternativu pa čak ni 1. aprila. Dobro jutro.

foto

(foto: mojedete.rs)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s