Uranak (13. april – crtica)

piše: Vlada Todorović

 

CRTICA – (k)ružni tok

Godinama, decenijama, vekovima, je ultimativni ispit zrelosti za mladog vozača u Beogradu bio (i ostao) – kružni tok Slavija. O njemu se mogu čuti najrazličitije priče, i bez obzira što je odavno u legendi, to nije i jedini kružni tok u Beogradu. Recimo, ima onaj na Novom Beogradu, kod opštine, koji po nekima spada u najgore regulisani kružni tok u gradu. Ako je onaj na Slaviji legendarno najkomplikovaniji, ovaj drugi ima svoju specifičnost.

Pošto često prolazim pored njega, jedno od čestih slika je čukanje vozila – i to u 99% slučajeva na delu gde u kružni tok ulaze vozila koja dolaze iz Zemuna. Taj ulazak u raskrsnicu nije ništa komplikovaniji od suprotnog – iz pravca opštine, ali je nekako već postao ozloglašen.

fotoDa li nam to Zemunci negde previše žure, da li usporenija vozila koja su već u toku daju lažnu sliku onima koji misle da će biti brži… To već ne znam. Znam samo da onome kome je dosadno, može uvek da sedne na neku od brojnih klupa oko kružnog toka i da čeka nekog nervoznog vozača koji će napraviti glupost.

Interesantno, za toliko godina u Beogradu i prolazaka pored Slavije, niti jedno nisam tamo video neki sudar. Moguće da nisam bio „na pravom mestu u pravo vreme“, ili „ozbiljnost“ Slavije natera vozače da odgovornije voze. Što bi moglo da znači – ako zakomplikujemo dodatno kružni tok kod novobeogradske opštine možda i on postane bezbedniji? Ili da Srbima ukinemo kružne tokove – prvo u saobraćaju, pa onda i na ostalim poljima. Sem kružnog toka koji se javlja prilikom rotacije praseta/jagnjeta na ražnju! To nikako nećemo dirati.

(foto: www.panoramio.com)

 

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Uranak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s