Ustanak (15. april – crtica)

piše: Dejan Grujić

 

Sve ređe se na pijacama mogu videti pravi seljaci koji prodaju ono što su proizveli. Zašto je to i od kada je to postala praksa? Pravi seljak radi, ne podiže glavu, brine o nafti, semenu, kopanju, oranju, branju… Nema vremena da se bakće još i pijacom. Ali, zato su tu, umesto njega, da ga zamene i zaštite, čuveni nakupci. Savremeni preprodavci, u stanju su da ucenjujući prave proizvođače hrane, od njih kupe po minimalnoj, a nama potrošačima prodaju po neverovatno maksimalnoj ceni. Vešto uspevaju da ne plate seljaku ono što je njegovo ili ako i plate to bude uvredljivo mala suma. Ali to nije prepreka da roba, dok stigne do kranjeg kupca, bude skuplja i za nekoliko puta. Seljaci gunđaju a mi varošani kupujemo žaleći se na cene. Nešto ipak svakog dana mora da se jede. Znaju to nakupci pa šišaju. Nisu oni jedini u kolu pljačkanja potrošača.

PIJACATu su i čuveni trgovinski lanci koji imaju čak i svoje marke kojima, gle humanosti, žele da pomognu slaboplatežnima da i oni pazare jeftino. Ništa nije jeftino niti će biti. Neuređeno, zatvoreno i nestabilno tržište prava je rajska dolina za malverzacije različite vrste. Ako danas krenete u trgovinu, proverite šta kupujete. Može da se desi da po akcijskim cenama kupite sve ono što vam ne treba, a da ono neophodno platite po starim, ali u umanjenom pakovanju. Već postoje pakovanja sa 180 umesto 200 ml jogurta u čaši, pa čokolade koje teže 80 umesto 100 grama, pa zejtin koji je jeftiniji i za 20 dinara od uobičajene cene jer je u njemu 100 ml manje. Svašta ćemo preživeti , jer smo takav soj, ali hraniti se moramo. To znaju vešti trgovci, pa zadovoljno trljaju ruke. Ne znam samo dokle će tako, jer svakog dana naše ruke su sve praznije, a u novčanicima duva promaja od koje creva krče. Razumem da treba zaraditi, ali preteraste ga braćo nakupci, savremeni kajišari. Imate li dušu? Para već imate.Zar se niste umorili od bezobzirnog bogaćenja? Dobro jutro!

(foto> www.rtv.rs)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s