Ustanak (16. april – crtica)

piše: Dejan Grujić

I danas se sećam svog prvog dana u školi. Učiteljica Duška, meni tada najlepša i najpametnija žena na svetu, ušla je u cvetnoj haljini u odeljenje i cvrkutavim glasom poželela dobrodošlicu. Nisam zaboravio ni da je rekla da sutra svi donesemo po petnaest tadašnjih hiljada dinara za užinu. To tada, sredinom sedamdesetih, nisu bile neke velike pare. Mogle su da vrede koliko boks jeftinih cigareta, ali su obezbeđivale jedan pristojan i zdrav obrok za svakog učenika tokom velikog odmora. Servirke u belom, sa obaveznom belom trakom preko glave, svakog dana su nam iznosile obavezno šolju mleka, ili čaja, bele kafe ili jogurta, a uz to i kiflu, parče hleba sa dve viršle, ili premazanim marmeladom. Obedovalo se u prostoriji koju smo zvali đačka kuhinja. Nismo morali da napuštamo školu, jeli smo na brzinu, a onda jurili napolje na fudbal, školice, ili „jelečkinje barjačkinje“. A onda su došle zlokobne devedesete i ta praksa je ukinuta u većini škola.
fotoDeca su počela da se hrane na kioscima brze hrane, u čijoj blizini su gle čuda bili stacionirani i dileri, a prelazi preko ulice nisu bili bezbedni. Tuče u redu za burek, picu ili pancerotu, bile su nažalost normalna pojava. Posle ko zna koliko godina stižu signali da bi uvođenje školskih kuhinja ponovo moglo da se reši donošenjem adekvatne zakonske regulative. To podrazumeva da bi se prema novom zakonu, škole obavezale da ponovo pokrenu projekte školskih kuhinja, gde bi deca dobijala jedan zdrav obrok, a na roditeljima bi bila obaveza da to ili lično finansiraju, ili da pronađu donatore koji bi to plaćali. Zar je trebalo da čekamo toliko vremena pa da se opametimo? Deca su nam gojazna, sklona su bolestima, već u ranim godina otkrivaju se dijabetes, povišeni pritisak, a boravak u zatvorenom prostoru pred računarima dodatno otežava situaciju. Možda će te nove kuhinje imati na jelovniku zdravu hranu, ali obaveza zakonodavca je i da propiše i više fizičkog angažovanja dece što podrazumeva više časova fizičkog vaspitanja, besplatne sportske sekcije, folklor, i sve ono što naš podmladak tera na trošenje kalorija. Doduše, za tako nešto sigurno postoji volja i nadležnih i roditelja, ali i verovatno ne i onih koji su se obogatili nezdravo hraneći našu decu na kioscima brze hrane. Dobro jutro.

(foto: www.yumama.com

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Jedno reagovanje na Ustanak (16. april – crtica)

  1. Branislav Bojčić kaže:

    „a uz to i kiflu, parče hleba sa dve viršle, ili premazanim marmeladom. “ – pa i nije baš zdrav obrok .. ali činjenica da je velika greška što je to ukinuto. Kuvar Džejmi Oliver je pokušao da uvede zdrave obroke u škole u Engleskoj … medjutim deci nije toliko bilo ukusno … a dok su se navikla, odluka ministarstva prosvete je poništena, ministar smenjer i sa tom praksom je prekinuto …

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s