Ustanak (17. april – crtica)

piše: Suzana Gajić

Posledice svetske ekonomske krize osetio je ceo svet, pa i mi. Kada se govori o uzrocima, jasno je da je do krize dovela pohlepa pojedinih banaka i bankara. A sada bivši savetnik američke vlade i stručnjak za narkotike Dejvid Nat tvrdi da su nas u krizu doveli bankari koji konzumiraju kokain, sa svojim, kako navodi, “mentalitetom koji traži uzbuđenje, energijom i željom da imaju sve više”. Farmakolog sa Kraljevskog koledža u Londonu rekao je za “Sandej tajms” da se kokain savršeno uklapa u bankarski mentalitet u kome dominiraju potreba za uzbuđenjem i želja za gomilanjem bogatstva. Kako kaže, isto se dogodilo i pre bankrota “Beringsa” 1995. godine, kada je berzanski broker Nik Lison pogrešnim spekulacijama sam ruinirao banku bogate tradicije i šokirao finansijski svet. Na berzi u Singapuru, ovaj 27-godišnjak je napravio gubitke od oko milijarde evra – šok koji najstarija britanska trgovinska banka nije mogla da podnese.
Nije Nat jedini koji koji se bavio ovom temom. I dr Kris Luk, sa Univerzitetske bolnice Kork, koji je analizirao efekte kokaina na bankare, smatra da “su važne ličnosti iz finansijskih i političkih krugova donosile nerealne odluke, što je bila posledica megalomanije izazvane korišćenjem kokaina”.
Koliko znam, niko od bankara odgovornih za krizu nije išao na test na narkotike. Možda i jeste, ali sve i da je tako, da li ih to oslobađa odgovornosti. Da li sada treba da ih posmatramo kao bolesne osobe, zavisnike, da im platimo lečenje? Da li bi, ako je ovo tačno, pre nego što odnesemo novac u banku, trebalo da tražimo testiranje vrha te finansijske kuće na kokain, kako bismo bili sigurni da naš novac neće nestati zbog nečije drogom izazvane iluzije?
Savremeni svet počiva na bankarskim sistemima. U njih treba da verujemo, pa neko može da kaže i da je ovakva informacija pokušaj urušavanja samog temelja društva. Ali, s druge strane, kada gledate političare, svetske lidere, i njihove odluke, nekako je veoma lako poverovati da odluke koje donose i nisu baš donete, što bi rekao narod, pri čistoj svesti. Ostaje nam samo da se pitamo ko nas to sve vodi, i gde?
Dobro jutro!
foto(foto: planetofthemonyets.blogspot.com)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s