Ustanak (18. april – crtica)

piše: Dejan Grujić

 

Koliko puta smo čuli i videli da se nešto prodaje po basnoslovnoj ceni, a da ipak brzo nađe kupca? Za tako nešto ima dokaza koliko hoćete. Najskuplji mercedes prodat je u Beogradu, kupca je našao i najskuplji stan u centru prestonice u takozvanoj „pametnoj zgradi“, kupuju se trešnje u januaru po ceni od skoro dve hiljade dinara po kilogramu, firmirana garderoba i cipelice koje koštaju koliko nečija godišnja plata. Zašto sve ovo govorim? Zato što su veoma gledane rijaliti programe u Srbiji, a koji donose mnogo novca onima koji ih priređuju, pre neki dan odbornici gradske skupštine u Kraljevu proglasili nepoželjnim. I šta sad? Javnost je pomalo zatečena odlukom da se umesto asfaltiranjem ulica ili cenom grejanja, kraljevački odbornici bave TV programom. Zabrinuti za budućnost srpske omladine, načinili su prvi, neočekivani korak, koji treba da bude u stvari korak u pravom smeru i primer za ostale nadležne i nenadležne u državi, od Skupštine do Srpske akademije nauka i umetnosti. Lično, smatram da je to dobra inicijativa, ali nalik onoj kad vam recimo, kao u reklami za tarifu mobilnog provajdera, veterinar na daljinu leči prelom noge. Da li znaju odbornici da može i sam Tomislav Nikolić da se oglasi povodom zabrane rijalitija, ništa ne može da se promeni. Prvo, pristali smo da nacionalni emiteri prave program po komercijalnim uslovima, a to podrazumeva da oni pare moraju nekako da skrpe i da za to ne biraju sredstva ni način. U igri su svađe, psovke, tuče, pa i polno opštenje među takozvanim vip učesnicima rijalitija. Tužno izgledaju ocvale zvezde naše estrade dok za šaku dolara ili evra prave od sebe dvorske lude a sve u režiji „produkcije“. Zanemarimo za trenutak licemerje koje genetski nosimo u sebi. Ako bi nas neko zaustavio na ulici i pitao šta mislimo o tim programima, uz kiseli izraz lica izrazili bi gnušanje na samu pomisao da to gledamo, a potom bi uveče zavaljeni u fotelju gledali i upijali dešavanja u „kući“ ili na „ranču“.. Zaboravlja se i to da emiteri idu sve dalje. Ne bi me čudilo da za koji dan u segmentu promocije svog programa najave ekskluzivno i privatne Kačavendine snimke sa orgija. Naravno, posle ponoći da se ne bi oglasila RRA. Dobro jutro!

foto

 

(foto: storagegeek.tumblr.com)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s