Ustanak (23. april – crtica)

piše: Dejan Grujić

 
Poslednjih decenija, večito u krizi, naša Srbija luta tražeći izlaz iz tunela koji je sama sebi prokopala. Kao i u vreme cara Lazara, u velikim jadima odluke opet bira kojem će se prikloniti carstvu. Na semaforu integracija sa Evropom upaljeno je žuto trepćuće svetlo, koje će tako blinkati sve do juna kada nas po najavama očekuje datum za početak pregovora od pridruživanju. Međutim, sve dok to žuto trepćuće svetlo bude uključeno, verovatno ćemo opet morati da trpimo ucene i poniženje. Znate već ono, kao deca kad igraju fudbal, pa novopridošli drugar hoće da se uključi u igru. Može, ali donesi prvo flašu da pijemo vodu, ili može ali da donosiš loptu svaki put kad odleti sa igrališta i tako dalje… E, tako nas već počinju da vuku za uši iz jedne nemačke partije odakle stižu zahtevi da se naš premijer mora pred kamerama izjasniti da će poštovati sprovođenje sporazuma sa Prištinom. Od ulaska u Evropu napraviće nam kuću Velikog brata sa 24-časovnim video nadzorom, uključenim mikrofonima, reflektorima i ispovedaonicom a sve da bi Srbija još jednom shvatila da nije tako jednostavno postati deo porodice razvijenih zemalja koja je i sama u dubiozi svetske krize opterećena milijardom milijardi dugova u valuti za koju niko pouzdano ne može da tvrdi da će ostati zajednička u nekom bliskom periodu. Ujedinjeni Arapski Emirati su alternativa Evropi. Imaju para kao nafte, imaju i volju da te pare ulože u našu poljoprivredu, ali može da nas snađe da nam ispostave zahtev da ubuduće ne smemo da nosimo bikini, kupaći kostim, ili kupaće gaćice. Šta se čudite? Tako nešto su uveli u jednom od svojih emirata, pa zašto ne bi u Srbiji? Evropa ne dozvoljava da se svinje kolju na tradicionalni način, kravama mora da se pušta muzika dok odmaraju, rakiju ne može da peče ko stigne i kako hoće već isključivo ovlašćeni proizvođači i to od voća sa proverenim geografskim poreklom. Pitate se što ne pominjem Rusiju? Zato što i njih boli glava od našeg hoću-neću. Čim nas Evropa klepne ispod kolena, letimo u Moskvu, a tamo im je već postalo dosadno da budu majčinsko krilo deteta koje ne zna šta u stvari hoće. U stvari ono zna šta hoće, ali neće. I kad neće, u stvari hoće. A ima i ona replika iz jedne predstave koju je napisao aktuelni pomoćnik ministra kulture: KO je još dobio paket iz Rusije? Ništa, kako god da se opredelimo, imaćemo ili – ili. Ili ćemo imati znojave devojke zakopčane do grla koji neće smeti da flertuju sa traktoristima u radnim odelima dugih rukava, ili s druge strane blažene krave s prasićima u narkozi, šljivama bez geografskog porekla koje trule na grani jer neće imati ko da ih obere. Biraj Srbijo, ako uopšte imaš izbora. Dobro jutro!
foto(foto: www.clickstart.org.uk )

 

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s