Ustanak (14. maj – crtica)

piše: Dejan Grujić

 
U istraživanju koje je sproveo jedan srpski portal za zapošljavanje, navodi se da su anketirani srednjoškolci na pitanje kako će odabrati fakultet odgovarali tvrdnjom da će upisati isključivo onaj koji im garantuje brzo zapošljavanje nakon studija. To podrazumeva da će u fokusu ove jeseni biti fakulteti elektrotehnike i računarstva. Zašto? Najviše posla u Srbiji ima za stručnjake informacionih tehnologija, plate su više nego pristojne, a radno okruženje je pozitivno. Gde ste uostalom videli da kompjuteraši galame, viču, postavljaju rokove ili vrše mobing. Sve to naša deca dobro znaju, i ne žele da ponove naše greške. Mi smo u svoje vreme upisivali fakultete po društvu koje tamo ide, ili tek da bi se studiralo radi izbegavanja vojske. Mladi ljudi su u Srbiji prinuđeni da trpe zajedno sa svojim roditeljima krizu koju oslikava turoban život bez radničkih prava, redovne zarade, mogućnosti letovanja, zimovanja, nabavke nove garderobe, izlazaka i provoda. Zato oni žele da rade, zarade, i ostanu u svojoj zemlji. Nada se već nazire. Tokom posete našeg premijera Intelu, čuvenom proizvođaču mikročipova i ostale IT opreme, čulo se da postoji mogućnost otvaranja fabrike mobilnih telefona u Srbiji, ali da za to još nema dovoljno uslova. Nemamo valjane stručnjake, a i ono što imamo nije dovoljno obrazovano za rad na tako visokim tehnološkim platformama. Sledi nam sređivanje i okopavanje bašte zvane obrazovanje. Najpre treba da svaki osnovac ima lični računar, a onda hitno promeniti obrazovne programe u srednjim školama i na fakultetima. Pošto niko ne tvrdi da će proizvodnja telefona u Srbiji krenuti za mesec dana, onda imamo vremena da sve ono što do sada nismo, uradimo u godinama ispred nas. Sačuvajmo talentovanu decu, obrazujmo ih adekvatno, zaposlimo i platimo u skladu sa profitom koji budu ostvarivali. Najvažnije je da se nešto pokrene. Za Srbiju ima nade. Dobro jutro!

Studygroup relaxing in beanbags while doing school work.

 

(foto: moodle.gurnick.edu, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s