Uranak (18. maj – crtica)

piše: Suzana Gajić

 
Juče su studenti opet protestovali. Traže da se školarine dalje ne povećavaju, odnosno traže besplatno školovanje. Rektorat se proglasio nenadležnim za ta pitanja, a ponašanje studenata koji su upali u zgradu Rektorata proglasio neakademskim. Istovremeno, održana je i tribina, čitava diskusija, o visokom obrazovanju, i koliko košta.

Besplatno školovanje u ovoj zemlji će, verujem, biti još dugo samo čista utopija. Oni koji su još stigli da studiraju u to vreme, ili su napolju, ili rade sve osim onoga za šta su studirali. Bar većina njih. Tako posmatrano, državi se zaista ne  isplati da plaća bilo čije školovanje, jer je to čisto bacanje novca. A, opet, sve to jeste tako jer se i dalje ne zna šta ovoj zemlji treba. Da li su nam uopšte potrebni visokoobrazovani, da ne pominjem one koji imaju i postdiplomske studije ili doktorate? Gde oni u ovoj zemlji mogu da se udome? Na odgovorne pozicije, na mesta onih koji treba da vuku zemlju napred? Pa, na tim mestima su stranački kadrovi, a to je kvalifikacija koja pobija bilo kakvu diplomu. Ako baš i treba diploma, lakše se do nje dolazi na nekom od privatnih fakulteta. Koji, opet, niču kao pečurke, što u velikom broju slučajeva govori o njhovom kvalitetu.

Kada se stvari tako posmatraju, ostaje pitanje, zašto uopšte školujemo mlade? Za, možda, neka bolja vremena koja neće sama doći. Za koja moramo da se borimo nekako. Makar to bilo i upadom u neku zgradu, i makar nam neko rekao da se ponašamo neakademski.
Dobro jutro!

foto

 

(foto: www.principalspage.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Uranak i označen sa , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s