Ustanak (20. maj – crtica)

piše: Dejan Grujić

 

Insulina ima, samo što ga ne možete nabaviti u apoteci. Za sve je kriva papirologija i zakonodavstvo, ali šta će to da vredi šećerašima kojih ima i među prosvetnim radnicima, kad dođe trenutak da se suoče sa ozbiljnim problemima u vezi sa zaključnim ocenama. Kampanjci su prionuli na knjigu, ne odlaze na takozvane nevažne predmete, uče za one „glavne“ kao što su maternji jezik, matematika, fizika, hemija. Sa njima će profesori još i lako da prođu. Pitaće ih, popraviti im ocenu, i donekle mirne savesti krenuti na zasluženi letnji odmor. Međutim, šta ćemo sa svim onim razmazotinama čiji roditelji vrše pritisak na prosvetare da poprave ono što se ne da popraviti. Koncepcija se deli na mušku i žensku. Ženska je plakanje, prenemaganje, ispovedanje o teškom životu s parkiranim džipom ispred škole i nula prihoda u evidenciji nadležnih službi. Onda pretnje da zbog niže ocene dete može sebi da naudi, da će joj kad dođe vreme za to, nedostajati poeni za upis, ili još gore petica za Vukovu diplomu. Muški princip je jednostavniji. Kreće sa pretećim SMS porukama, pozivima sa skrivenih brojeva, sačekušama u mraku sa prijateljskim savetom da se ne igraju glavom, bušenjem guma na automobilu, i batinama.

fotoNa šta liči pakao kroz koji će prolaziti narednih nedelja, pred kraj škole, znaju samo profesori. S jedne strane treba u oči pogledati decu koja marljivo rade cele godine, a sa druge suočiti se sa svojom savešću. Čulo se ovih dana da prosvetni radnici traže status službenih lica, a to podrazumeva da u ekstremnim slučajevima napad na njih bude tretiran kao napad na policajca, na primer. Dokle smo dogurali, svaka nam čast. Uskoro možemo očekivati da status službenog lica s punim pravom može da zatraži svako ko dolazi u sukob sa besramnicima koji bi da otmu ono što žele a po pravdi im ne pripada. Koji su to primeri, možemo da nabrajamo do sutra, a pred nama je ipak DANAS. Svim silama protiv bahatih, moćnih, beskrupuloznih i bezobraznih, jer to je jedina šansa da se vratimo ocenjivanju realnog znanja i izbegnemo da nas sutra pita šta smo radili juče kad opasani redenicima budemo izlazili čak i u šetnju. Dobro jutro!

(foto: eagnews.org, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s