Uranak (25. maj – crtica)

piše: Suzana Gajić

 

Na današnji dan nekada davno slavio se Dan mladosti. I to u velikom stilu – sa sletovima na stadionima. A današnja omladina, maturanti, juče su proslavljali kraj srednje škole. Bez sletova, bez pompe. Uz trubače i žurke po školskim dvorištima. Oni omladinci koji su učestvovali na sletovima uglavnom su bili sigurni da će ih, pre ili kasnije, sačekati posao, stan, neka vrsta sigurnosti. Gledajući juče ona nasmejana lica, pitam se šta čeka današnje omladince?

foto

Daleko od toga da očekuju da će se zaposliti, ili da će nekako doći do stana. Možda to priželjkuju, ali su itekako svesni realnosti. Ali, ne znam da li shvataju i da se od njih puno očekuje. Stariji oduvek očekuju od mladih da isprave njihove greške. Da dođu do nekog boljeg sutra, boljeg života. Jer, kada gledam one koji sada maturiraju, ne mogu a da se ne setim sebe u njihovim godinama. I silne želje da promenim ono što ne valja, da izmislim nova pravila, i da živim baš kako ja hoću. I postepenog zaboravljanja svih tih stvari. Znam, kažu da je to odrastanje. I da je neminovno. Ali, nekako, možda baš zato što se danas nekada davno slavio Dan mladosti, poželim i da ne odrastem nikada do kraja. I da ovi novi maturanti ne zaborave sve ono što žele sada da urade za nekih deset, petnaest godina.

Možda bi trebalo ponovo slaviti Dan mladosti. Možda bi to rebalo da bude dan kada će se oni „odrasli“ setiti sebe iz srednjoškolskih dana, i snova koji mogu i treba da promene ovu odvrtanu realnost.

Dobro jutro!

(foto: vim-izvidjaci.blogspot.com)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Uranak i označen sa , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s