Ustanak (28. maj – crtica)

CRTICA – ti-nu-ni-nu-ni-nuuu
(piše: Vlada Todorović)

Čuknula se dva automobila na semaforu. Ja gled’o. Ništa strašno, samo se malo onaj drugi, što je naleteo, izgužvao ko zavesa posle peglanja, tako da će i auto-limar moći nešto da zaradi. Dobri automobili, mirni vozači, izašli, gledaju… zovu mobilnim.

Narod se skupio i gleda. Šta gleda, niko ne zna. Na sreću nema mrtvih, povređenih… nema tuče i prepirke tipa „gde gledaš majmune, ko ti dade dozvolu“ i slično.

Posle desetak minuta građani se organizovano razišli, tek čuješ iz daljne: ti-nu-ni-nu-ni-nuuuuu… Ide hitna pomoć. Vidimo da pravi slalom između automobila koji čekaju da prođe semafor, svi misle – hitan slučaj na putu ka Zemunskoj, kad… Hitna pomoć se zaustavlja ko čuknutih automobila. Izlaze tehničari, doktor… Okupljeni u čudu. Niko od obojice vozača nije delovao povređeno, al’ opet…

„Eto, njima nije ništa, a ovi ko ludi doleteli. A ja ih zovem po tri puta kada mi nije dobro“, komentariše jedan stariji sugrađanin. Ostali odobravaju. Loš marketing za hitnu pomoć danas.

fotoNije važno da li je „bolje sprečiti, nego lečiti“, da li hitna pomoć automatski dobija poziv za svaku saobraćajku od policije, čim njima bude prijavljeno, sve to nema veze. Što njima hitna pomoć tako stiže a nama ne? Iskreno, voleo bih da ovo znači da se ceo sistem ubrzao, da ima dovoljno vozila, osoblja, opreme, lekova… Međutim, i sam sam imao negativnih iskustava sa hitnom pomoći – jednom sam čak gledao kako čovek leži na lokalnom fudbalskom terenu više od pola sata dok se hitna pomoć nije „dogegala“.

Neko će reći – pa i tih deset minuta je predugo. Šta da je bio ozbiljan sudar? I to je dobro pitanje. Čini mi se da će se na kraju zaključak svesti na tipično srpsko razmišljanje: Dobro je da su uopšte došli! Kako i zašto se to desilo, ostavljamo za neke nove naraštaje. Uz nadu da će njima biti bolje u životu, a da im hitna pomoć uopšte neće ni trebati.

(foto: ilovezrenjanin.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s