Ustanak (29. maj – critica)

piše: Dejan Grujić

 

Mnogo će vode proteći Dunavom, Savom, Moravom i ostalim rekama Srbije, dok ne postanemo deo sveta bar kad su u pitanju naručivanja i plaćanja preko Pej-pala. Iako se svim snagama upinjemo da postanemo deo zajednice evropskih država, još uvek smo zadržali ono što je nepojmljivo u tim istim državama gde je normalno da se recimo iz Pariza naruči nešto iz Pekinga i plati po povoljnijoj ceni. Jedan naš građanin, naivno je poverovao da će uštedeti ako naruči futrolu za mobilni telefon iz Kine, umesto da istu kupi u Beogradu gde ona košta 600 odsto više. Naručio je futrolu za jedan dolar, a na kraju dok je platio državi sve zakonom propisane obaveze, koštala ga je skoro četiri dolara. Dokle tako, više? Stvarno je neverovatno da se pod plaštom zakonskih odredbi država snalazi da skrpi hronično prazan budžet pri tom ne birajući sredstva da svoje postupke opravda pred javnošću zapanjenom beskrupuloznošću i alavošću ko zna kada donetih zakona. Manite me gospodo velikih priča o ugroženom nacionalnom interesu, o evrointegracijama, slozi, prvoj, drugoj ili čak trećoj Srbiji, krizi i nemaštini. Zahvatite tamo gde ima, oduzmite pokradeno, vratite narodu oteto i biće sve u redu. Biće para i neće biti potrebe za otimačinom od sirotinje koja bi, gle, još i da uštedi koji dinar. Uzalud posete budućim ulagačima, velika obećanja i slikanja, nama treba konkretan potez. Krešite nepravedne i neprimenjive zakone kao živu ogradu, jer živa ograda lako pređe kod komšije ako se ne održava redovno. Mislite o tome dok razmišljate ko bi u ovoj priči mogao da bude živa ograda. Dobro jutro!

foto

(foto: pkeconomists.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s