Ustanak (30. maj – crtica)

piše: Dejan Grujić
U Srbiji je decenijama unazad prisutna bela kuga. To znači da broj stanovnika opada, da se mladi sve teže odlučuju za potomstvo jer sve kasnije mogu da se osamostale. Problem stambenog prostora je hroničan, generacije se tiskaju u „ogromnim“ dvosobnim stanovima od 60 kvadrata. Mnogo je bilo priče o rešavanju problema na koji nam svake godine ukazuje statistika a to je da na jedan par dolazi jedva jedno dete. Da problem nije tako veliki, pokazuje iskustvo grada Kruševca. Naime, tamo su onomad odlučili da porodiljama isplaćuju iz gradskog budžeta po 10 hiljada dinara svakog meseca i to dok beba ne napuni godinu dana. I, šta se dogodilo?

foto

Porastao je takoreći za samo godinu dana broj beba i to za duplo. Ispraznio se ovogodišnji budžet za mlade majke, ali Kruševljani se ne daju tako lako. Iznaći će zakonske mogućnosti da ga uvećaju i to će svakako biti jedna velika nada da se u centru Srbije u Lazarevom gradu rađaju deca u većem broju nego inače. Uzmite se u pamet, gospodo ministri. Umesto što bacate pare na sahrane, uložite ih u rađanje. Zaista, svaka mlada porodica bi se mnogo lakše usudila na proširenje samo kad bi znala da će imati od čega da izdržava novog člana. A potrebno je samo 120 hiljada dinara po porodilji godišnje, taman koliko košta start svih automobila tokom jutra ispred Vlade, Skupštine, opštine, ili nekog drugog „organa“. Mi organe imamo, spremni smo i zapeti ko puška. Samo dajte pare, i biće dece. Kruševljani su očigledan primer za to. Bravo Čarapani! Dobro jutro!

(foto: earlychildcare.wordpress.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s