Ustanak (31. maj – crtica)

piše: Suzana Gajić

 

Izbori u Zemunu se baš zahuktali, kao da su sudbonosni i planetarno važni. Važni su Zemuncima, ali i političkim partijama, koje se grabe I za tu mrvicu vlasti. Nije malo. I, hteli to ili ne, prizivaju slike proteklih parlamentarnih izbora. Silnih obećanja koja su pljuštala na sve strane. Prosto čovek da ne zna na koju stranu da se okrene od miline. Samo što ja ni jednog trenutka nisam čula ono što sam očekivala – obećanje o ozbiljnom pristupu reformi javnog sektora. I bar za to ne možemo sada da bilo koga da krivimo da nije ispunio obećanje – pa, nisu ga ni dali. A, ta reforma je više nego neophodna. Javni sektor prosto guta budžet. Jasno je i zašto – svaka partija je tu udomljavala svoje verno članstvo, bez obzira na kvalifikacije. I to članstvo sada prima plate, a pitanje je koliko zaista rade. To svi znamo. E, sad, kada je rupa u budžetu poprimila osobine svemirskih crnih rupa koje gutaju sve pred sobom, treba negde uštedeti ili našoj državi preti bankrot. Pošto povećanje PDV-a nije dalo rezultat, traži se drugo rešenje. Pa se prvo danima priča kako neće biti zamrzavanja penzija i plata. A onda se priča svede na to da neće biti zamrzavanja penzija, a za plate će se videti. I, šta će biti efekat? Zamrznuće plate svima, i onima koji rade, i onim drugim, koji izgravaju ikebane na radnim mestima. I smanjiti ionako malu kupovnu moć, a samim tim i priliv novca u budžet. Genijalno rešenje! A, nedajbože, da se razmisli o toj ozbiljnoj reformi javnog sektora. Jer, ne bi mogli da se zahvale na saradnji svim vernim partijskim članovima, koje su udomili po javnim preduzećima, a ako otpuste i ono malo ljudi koji tamo rade, onda bi nam državni bankrot bio bolje rešenje. Samo, ne znam ko bi bio stečajni upravnik.

Dobro jutro!

foto1

(foto: www.trekearth.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s