Ustanak (5. jun – crtica)

CRTICA – 630 dinara
(piše: Vlada Todorović)
Ako vas neko pita koliko košta razumevanje koje nadležne institucije imaju prema vama, ja vam kažem – 630 dinara, okrugl0. Ili, makar u mom slučaju, to je navedeni iznos.

Naime, u mojim putešestvijima ovih dana po raznoraznim nam institucijama morao sam da ponovo izvadim uverenje o državljanstvu, šestomesečne važnosti. Ono, naime, košta 630 dinara.

Priča, zapavo, počinje sa mojim pokušajem da pogodim koju opciju da izaberem na mašini koja vam dodeljuje broj, pa onda čekate na slobodan šalter na kojem se dotični broj pojavi. Upitam ja čiku koji stoji iza pulta, šta da pritisnem za uverenje o državljanstvu, on mi reče, i tako i bi. Milina. Čuda tehnike.

fotoNaravno, kako Marfi nalaže ispostavilo se da mi je čika rekao pogrešnu kombinaciju, pa sam čekao sat i kusur na šalteru koji mi uopšte ne treba, pa mi je simpatična gospođa, kada sam došao na red, poručila da sada odem i da prebijem čiku, što ja kao savesan građanin nisam uradio. Hoće živ čovek da pogreši, nismo roboti. Elem, kada sam konačno sproveden kod jedne gospođice, i pošto mi je poispadalo sve što sam držao u rukama dok sam sedao, ona se valjda sažalila na nevoljnika ispred nje – čitaj mene, i ja dobih instant Uverenje, bez da platih išta. „Imamo mi razumevanja“, reče ona zapanjenom slučaju ispred sebe. To jest – meni.

Srbija je, kao što se da zaključiti, evropska država sa najvećim stepenom tolerancije i razumevanja od strane činovničkih struktura – ako neko drugačije tvrdi – kleveće i laže! Ili… ponekada čovek ima sreće. Jednom u pola veka. Dosta na ovu skupoću. Sad još samo da smislim šta da radim sa 630 dinara viška u budžetu.

(foto: www.sumadijapress.co.rs, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s