Ustanak (6. jun – crtica)

piše: Kruna Pintarić

 

Plakati „Greb Greb – Ogrebi Fiat 500L“ osvanuli su pre koji dan u Kragujevcu. Radnici nezadovoljni uslovima rada u ovoj fabrici, rešili su da bes iskale na „Fićama“ još svežžim sa trake, i grebu ih šrafcigerom.
Greb po greb, i posrećiće im se. Znate to sigurno, videli ste, ili, dožižveli, da se dete bacaka po podu, histerično plače i vrišti, pravi scenu u javnosti, dok ne dobije tačno onu čokoladu ili igračku koju želi.
A sećamo se i prosipanja mleka, štrajkova glađu iliti Vaskršnjih postova, bacanja voća i povrća… meni je to u osnovi isto. Ne sviđaju ti se uslovi, nastupiš teatralno i privlačiš pažnju, ne dokazujući svoj pravi potencijal, već samo proizvodiš štetu drugome. Loši uslovi na poslu – pa, sigurno da jesu rigorozniji nego što su bili dok je „Zastava“ carevala, dok se proizvodilo 500 automobila godišnje a toliko kafa ili „zidaraca“ dnevno popilo. Leepa, baš lepa vremena.

fotoZato se sada plaća ceh leeepih vremena. Zato je sada kapitalizam surov i knedla se mora progutati. Ne gutaju se maslinke u kancelariji, ili burek iz fioke, kao nekad Ciganović i Majković. Možda će zvučati čudno, ali visina plate kod stranih investitora je političko pitanje. Kad političko pitanje Srbije ne bude pod tolikim znakom pitanja, tad će i plate u Fijatu da budu makar približžno kao u Italiji.

To smo mi – zbog ratova, zbog propale ekonomije, zbog naših političkih izbora koje smo pravili. Najmanje su drugi krivi. Kako bude rasla srpska ekonomija, tako će rasti i plate u proizvodnom sektoru. To nam je, što nam je. Razumem da su plate male, ali proizvodnja je tek počela da se zahuktava. Hajde da vidimo rezultate za šest meseci, pa da se onda priča o uslovima i čudima.

Ako nešto ne valja, nije rešenje uništavati ono što ste proizveli, i time oštetiti strane investitore, jer nas to stavlja na loš glas. Kao kada bi lekar namerno loše lečio pacijenta jer mu kasni plata. Nego, ako nam već dođe da se bunimo, ne treba da grebemo šrafcigerom, već odvrćemo šaraf po šaraf u veeelikim ministarskim i činovničkim foteljama.

Dobro jutro!

(foto: ritamgrada.rs)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s