Uranak (8. jun – crtica)

piše: Suzana Gajić

 

Bogami, zahuktale se ove naše vlasti u traženju rešenja za izbegavanje bankrota, za koji, inače, tvrde da nam ne preti. Na sve stane pršte obećanja da će se smanjiti nepotrebni troškovi, a i oni potrebni preispitati. Nešto slušam obećanja, pa se pitam, a što uopšte imamo nepotrebne troškove, i što nisu ukinuti davnih dana. I šta su nepotrebni troškovi? Za mene, bilo kakva kupovina van onog osnovnog. I obično sam u velikom problemu kada nastanu. Recimo, puknu mi farmerke, i moram da kupim nove. Nepotrebni trošak. A kako to izgleda na državnom novou? Pa, onako, baš na nivou, što bi rekao Žika iz „Žikine dinastije“. Evo, recimo, da uzmemo primer tradicionalno jake firme Železnice Srbije. Jedan bivši direktor, i njegovi prijatelji ili poslovni saradnici, nedavno su osuđeni zbog pronevere 1,2 miliona evra. I taman je došao novi direktor, postavljen od strane onih koji su se kleli da neće ponavljati greške bivše vlasti dok i sami nisu došli na vlast, kad ono novine pišu kako se u ovoj firmi, državnoj, ponovo rasipa novac. Tako je, recimo, ručak sa poslovnim partnerima plaćen tričavih 165.000 dinara. Pravda se direktor Železnica da je bila velika delegacija, i baš su im se jeli bifteci sa tartufima. Pa gde da ljudima kaže da poruče nešto jeftinije i obruka se. Ne bi ga oprali ni Dunav ni Sava.

I tako, putuje se po svetu, sve zarad sklapanja poslova od kojih zemlja cveta, i sve to košta. I mora da se jede, pa neće valjda da pomru od gladi. Kad malo bolje razmislim, ovo troškarenje je potpuno opravdano. Šta se pa i mi bunimo. A, sad, što država iz budžeta dotira, recimo, Železnice Srbije sa 14,5 milijardi dinara, kako piše štampa, pa mora se. A mora se i uštedeti na nepotrebnim troškovima. Valjda zato i pričaju o smanjenju penzija i plata.

Dobro jutro!

foto

 

(foto: vukajlija.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Uranak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s