Uranak (9. jun – crtica)

piše: Kruna Pintarić

 

 

Negde u Srbiji, ovoga jutra, roditelji i dete će uz lenji, nedeljni doručak, voditi približžno ovakav razgovor: „I, sine, posle podne ideš na fudbal malo? Lepo je vreme…“ – „Ne bih, to smara!“, reći će dete. „Moram da pomognem drugu da vodi Fejsbuk stranicu, time ću se i baviti, tu ima para.“ „Molim?!“, reći će pogled zabezeknutih roditelja. „Biću ivent menadžer i brend menadžer za nove tehnologije i društvene mreže, to mi je najjači posao!!“, ushićeno i odlučno će ambiciozno preduzetničko čeljade. Dobro, možda malo izmišljen razgovor, ali, u nekoj bližoj budućnosti, neće više biti malih balerina, glumica, pevačica, učiteljica, veterinarki. Neće biti astronauta, reli vozača, fudbalera, pisaca i vatrogasaca. Biće samo menadžera u menadžžerskim kompanijama koji bi da se bave programiranjem, kuvanjem ili voditeljskim poslom. The Hacker (foto: www.simpleprogrammer.com, ilustracija)

Ovo poslednje je naročito zanimljivo, bar meni. Voditelji, obećano zanimanje. Tako misle današnji klinci. Doterani naočiti muškarci, dikcija – i bitna, i manje bitna ako je on „lik“. Voditeljke – lepe, lepše i one što govore vremensku prognozu. Svi nasmejani, veseli, lepo obučeni, u gostima poznati ljudi, a para laka. Istražživanje sprovedeno u organizaciji beogradskog Fakulteta za medije i komunikacije pokazuje da su najisplativija zanimanja današnjice radna mesta u oblasti marketinga, informisanja, programiranja, konsaltinga i analize tržžišta. To su ambicije dece u Srbiji, sudeći po istraživanjima. Kuvari, programeri i voditelji. Na produžženom spisku nalaze se i menadžer za organizaciju događaja, socijalni radnik i psiholog, da ne kažemo menadžer za organizaciju glave. Zamislite sada sledeću situaciju, za nekih 50 godina: Polovina stanovništva biće statističari i menadžeri za planiranje istražživanja i „psiha menadžžeri“, a druga polovina će ostalima da priprema hranu, naravno u najsavremenijim pećnicama sa najsavremenijim softverom koji su napravili programeri. Voditelji su tu da budu lepi i nasmejani i dobijaju pare, ništa više. Ako se nekome od njih probuši guma na automobilu, neka moli boga da njegov kuvar ume da napravi jake kore kružžnog oblika!  Dobro jutro! foto(foto: www.rodale.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Uranak i označen sa , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s