Ustanak (10. jun – crtica)

piše: Suzana Gajić
Daleke 1856. godine, u Smiljanu, 10. jula, rođen je mali Nikola. Ne verujem da je iko od tadašnjih meštana, a ni članova porodice, mogao ni da pretpostavi da će ta beba vek ipo kasnje biti u svetu priznata i poznata kao Prometej 20. veka, čovek koji je u velikoj meri kreator onoga što danas čini našu svakodnevicu. Veliki pronalasci, ali i veo misterije o onim izumima koji nisu ugledali svetlost dana, čini Nikolu Teslu jednom od misterioznijih figura današnjice. Od njegovog sna o besplatnoj energiji za sve, do zatrašivanja tajnim Teslinim oružjem, sve u vezi sa njim je i dalje izuzetno uzbudljivo. Neki bi rekli da sam genije nije vodio uzbudljiv život. Bio je povučen, predan svojim izumima, a, paradoksalno, umro u siromaštvu. Ali, za bilo koga ko se i sam bavio nekim istraživanjima i otkrivanjima novog, Teslin život je bio itekako uzbudljiv. Njegov svet je bio u budućnosti. On je video radio pre nego što je ta divna sprava napravljena, on je prvi pokretao brodiće uz pomoć dajinskog upravljača, on je čovek koga su zvali gospodar munja. Ali, isto tako, veliki naučnik je neka svoja dela uništio, rekavši da čovečanstvo nije spremno za njih. Tesla je govorio i da će u budućnosti fizičke poslove obavljati roboti, da će naučna otkrića biti udarne vesti, ali i predvideo da će čovečanstvo morati da se uhvati u koštac sa ekološkim problemima. Nažalost, umesto zajedničkog veličanja genija sa ovih prostora, i danas se čuju prepucavanja čiji je Tesla. Ako mene pitate, verovatno najbolji odgovor na to pitanje je da je Tesla čovek budućnosti, one koja nas tek čeka.

Dobro jutro!

Nikola Tesla - Ubijen 1943 godine

(foto: srbijaonline.co)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s