Ustanak (11. jun – crtica)

piše: Kruna Pintarić

 

Možda je i pre dvadesetak godina bio isto tako jedan bezvezni radni dan, kada sam čula omiljenu pesmu celog detinjstva – Louis Armstrong, „What a wonderful world“. Kada bi krenula, šta god da sam u tom trenutku radila, prestajalo je, igranje, trčanje, vika, sve bi utihnulo, samo bih stala mirno, kao hipnotisana, sa blagim osmehom, nepomična tih 3 minuta. Moj prvi kontakt sa džezerima.

I dalje mnogo volim velikog Sačma, i Taj divni svet, a danas još više volim taj divni svet džeza… Pokazivala mi je mama polaroid fotografiju kada je osamdeset i neke u Beogradu nastupao Dizi Gilespi… Take 5, lektiru, znam napamet, ma, mogu da je nacrtam! A tek koncerti Miše Blama, sama pojava Bubiše Simića, Duško Gojković i Big band RTS, tako skromnog držanja, a tako veličanstvenog ritma, čiste ljubavi u svakom taktu, tonu, kompoziciji…

foto

Tu su i mnoge kišne srede uz malo Koltrejna, 4 dame, 4 asa – Ela, Bili, Dajna, Sara… Lester Jang, Ron Karter, Čarli Parker, Net King Cole, Djuk Elington, Čet Bejker… i tako do beskonačno!

Gotovo stopostotno sam sigurna da svaki čovek na planeti ima delić džeza u krvi. Jer on je život, ritam, spontanost, impuls, prepuštanje, osmeh, potonuće, lutanje misli, stvaranje ni iz čega… svi u sebi nose taj potencijal, pitanje je da li prekidate tu iskru i vibraciju, ili je pustite da vas odvede negde… možda i do Niša.

Neki su pokušali da nas uštinu za ono do čega u stvari ne mogu da dođu. To je ljubav. Ljubav prema muzici, koju živ čovek oseća. Zato, džez će se svirati hteli oni to ili ne, pod jagodicama naših prstiju dok tapkamo u ritmu Kontrabasa i bubnja, u našim trepavicama koje poput zavese prekriju naše nasmejano oko kada naiđe omiljeni deo kompozicije. Džez je u našem mozgu, muzika je u našem sećanju, neće izbledeti, ona nema mandat.

Dobro jutro, džžezeri!

(foto: www.cfai.co, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s