Vlada Jevtović

Dragi prijatelji, juče je u Beogradu preminuo Vlada Jevtović, naš kolega i prijatelj, tvorac radio emisije OZON (Omladinsko Zabavište Obično Nedeljom) na Beogradu 202. Profesor glume na FDU, autor više radijskih emisija, prijatelj svih koji umeju da misle i imaju volje da menjaju svet… U oktobru 1979. započeo je na Radio Beogradu 202 emisiju OZON, pripremao je i vodio kao autor sledećih 8 godina. Od marta 2011. do marta 2012. na Dvestadvojci je ponovo stvarao OZON nedeljom uveče u novoj formi od dva sata. Danas je učinio ono što je opisano u poruci lične prirode koja ga je nadahnula za naziv jedne zbirke poruka iz osamdesetih godina – uz tu misao ćemo da se oprostimo od ovog velikog umetnika i radio stvaraoca: Neposlušni bumerang se ne vraća – on leti u slobodu!

vladimir-jevtovic

 

Владимир Јевтовић је рођен 30. априла 1947. године у Београду. Дипломирао је филозофију 1970. године, а глуму 1971. године.

На Факултету драмских уметности глуму је предавао од 1975. године.

Магистарску тезу из филозофије са темом „Сартрова књижевност као медијум његове филозофије“ одбранио је 1979. године, а докторирао на ФДУ 1986. године са тезом „Глумац у театру лабораторијуму“.

Изабран је у звање редовног професора 1991. године и био председник Уметничког већа факултета од 2009. године.

Предавао је и на Факултету уметности Приштина, на БК Академији уметности, Академији уметности Бања Лука и радио у Школи глуме и говора „Дадов“.

Од октобра 1982. до јула 1983. боравио је као стипендиста Владе Француске у Центру Питера Брука у Паризу.

Радио је у емисијама „Зелени мегахерц“, „Путоказ“ и „Озон“ на Радио Београду.

Основао је позориште „Под разно“ и летњу радионицу медитеранских позоришних школа „Маслине“.

Јевтовић је био члан Управног одбора Европског конзорцијума за сарадњу високих позоришних школа „Концептс“.

Играо је у позоришту, на филму и телевизији. Режирао у позоришту, углавном са својим бившим студентима.

Од јула 1999. до децембра 2000. године обављао је функцију вршиоца дужности директора Југословенског драмског позоришта.

Писао је есеје објављиване у часописима „Сцена“, „Театрон“, Зборник Матице српске, Зборник ФДУ. Аутор је књига: „Сценска култура“, „Непослушни бумеранг“, „Сиромашно позориште“, „Узбудљиво позориште“, „Одбрана глуме“ и „Мој педагошки метод“.

Кроз његову глумачку „радионицу“ прошли су Слободан Бода Нинковић, Небојша Дугалић, Сергеј Трифуновић, Мирјана Јоковић, Срђан Тодоровић, Весна Тривалић, Драган Бјелогрлић, Наташа Нинковић…

Његови синови Иван и Јаков су такође глумци.

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 17 In Memoriam i označen sa , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s