Ustanak (17. jun – crtica)

piše: Suzana Gajić

 

 

„Neću da budem član mafije“, pevala je nekada Riblja Čorba. Ja ću danas da pevam: „Hoću da budem član biblioteke“. Danas su na ceni samo načitani ljudi. I oni koji su članovi prave biblioteke. Evo, krenem ja da tražim posao. Kuc-kuc, dobar dan, ja bih da radim kod vas. Evo vam diploma, evo šta znam i umem. Aha, dobro. Lepo je sve to mala, ali reci ti nama, jesi li ti načitana? Paa, odgovorim ja, čitam ja, svašta. Jeste, lepo je to, ali jesi li član biblioteke ili nisi. Nisam, kažem ja. Pa kako mi da znamo da si ti stvarno načitana, ako nemaš člansku kartu? Mislim se u sebi, imaju ljudi pravo. Ali, znate, pokušavam da se opravdam, u tim bibliotekama su sve neki što izmaste knjige, naprave im uši, iscepaju stranice, ne mogu da se snađem u tekstu. Gledaju me oni belo. Kažu, pa mi smo svi članovi, kako vi to o nama tako pričate. Jooj, mislim se u sebi, što ne držim jezik za zubima. Ma, ne, sad pokušavam da se vadim, niste vi takvi, nego u drugim bibliotekama oni drugi su takvi. Gledaju me podozrivo. Dobro, kažem ja, ako je takva stvar, recite gde treba da se učlanim? Aaa, pa ne može to tek tako, sad odgovaraju oni, ne može svako u biblioteku, mi samo odabrane primamo. Pa, dobro, kažem ja, hajde recite kako se postaje član, neću ni ja mimo sveta, hoću da budem načitana, a i baš bih posao. E, pa, mala, prvo treba da se uverimo da ćeš ti da se zaista upišeš u našu biblioteku, da nećeš sutra da odeš u onu preko puta, pa treba da se dokažeš da zaista voliš knjige, pa da čitaš što i mi, pa da ih pakuješ i prepakuješ kad dođe popis u biblioteci, pa kad ti ispečatiramo člansku kartu, onda tek možeš da kažeš da si načitana. Uh, mislim se, pa to dugo traje. Može li to malo brže? Vide oni da sam ja zagrizla, pa kažu, može odmah, ali je skuplja članarina. I kažu koliko. Jooj, ala košta biti načitan. Ne vredi, nemam ja te pare.

I, tako, ne viri mi članska karta dva prsta iz džepa, niti sam imala da platim. Ko mi je kriv kad nisam na vreme, što kaže narod, zagrejala stolicu, sad bih bila i načitana, i imala dobro plaćen posao. Ovako, od ranog jutra mogu samo da kopam kanale, i pevam:“Hoću da budem član biblioteke“.

Dobro jutro!

foto

(foto: www.ipek.rs, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s