Ustanak (18. jun – crtica)

piše: Vlada Todorović

 

Prolazim juče pored jednog drveta, kad tamo prikucan – oglas! Piše velikim slovima: STUDENTI, BUBICE i telefon ispod.

Nije to, dakle, nikakav higijensko-biološki poziv, već jednostavna ponuda opreme za polaganje ispita „bez mnogo truda“.

Ništa novo. Toga ima već odavno. Bili su i tekstovi u štampi koliko nam vrlih studenata korsti ovu vrstu „pomoći“. Šaputanje je prevaziđeno, a i ne deluje baš „akademski“.

Sećam se knjige Bon-ton. U njoj je jedan Saša želeo da postane pilot, a u situaciji gde je šapnuo „drugu u nevolji“, učiteljica ga je podsetila kako bi to bilo da na takav način završi školovanje, a onda se nađe sam u avionu u nevolji, i to u situaciji gde nema nikog ko bi mu šapnuo šta treba da uradi.

Pa mi onda pade na pamet kako bi to bilo interesantno kada bi prodavcu bubica njegov „klijent“ jednog dana trebao da izgradi kuću, a baš je statiku položio „na bubicu“, ili treba da se operiše a njegov lekar baš i ne stoji najbolje sa rešenjima za neke komplikacije koje mogu nastati kada krene da ga secka, i tako…

No, nema mesta panici. Oni koji budu uspešni u prodavanju ili iznajmljivanju „bubica“, sigurno će tražiti arhitekte i lekare koji su vredno i marljivo učili. I od svoje zarade će imati dovoljno para da plate kvalitet. Što bi valjda trebalo nešto da poruči i onima koji bi „prečicom do znanja“. Pitanje je, na duže staze, da li će vam se tako nešto isplatiti. Sem ako niste budući političar.

foto

 

(foto: forum.mojepravo.net, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s