Ustanak (15. oktobar – crtica)

piše Kruna Pintarić

 

Na ovaj datum, obeležava se Svetski dan čistih ruku. Međunarodne zdravstvene organizacije nam tada naročito, izričito govore o tome kako je veoma bitno prati ruke. Pre jela i pripreme hrane, pre i posle upotrebe toaleta, nakon vožnje u prevozu… sapun i voda, kao što nam je u detinjstvu majka govorila!

Ovaj 15. oktobar je i Svetski dan žena sa sela. Svetski dan vrednih, jakih i pomalo ogrubelih ruku. O kojem Svetskom danu želite da pričamo? Šta bolje pamtite u svom životu, brazilske favele prljavorukih, afričke zajednice sa bakterijama zaraženom vodom, ili baku kod koje ste leti išli na selo; najlepše je kuvala i veš je uvek divno mirisao?

Ta baka, brižna, vredna, i  nežna i jaka, baš nje se razna udruženja, posebno danas prisećaju. Kažu, ugrožena je. Radi, a ne raspolaže novcem. Rađa, a stidi se da ide kod lekara. Ćuti, jer nema mnogo od škole. Zato, sve te organizacije, uzimaju sapun u ruke i peru sve loše u njihovim životima. Putem likovnih kolonija, zanatskih radionica, edukativnih tribina, letaka u sandučićima.

Ta žena sa sela, kojoj se iz godine u godinu toliko trude da pomognu, za njih je ona isto što i za svoju sredinu – domaćica, šljaker od rane zore, rađalica, kuvarica, pralja, švalja, pa joj i poture neki razboj ili vez, i pričaju o inkluziji u društvo. Selo izumire, a seoske žene zbunjene i dalje čamote u svojim „inkludiranim“ domaćinstvima – što se njih tiče, njoj je pomognuto! Iznad naslova, velika slika u novinama!

Oni su oprali ruke, ali su ruke tih žena, ipak, čistije.

Dobro jutro!
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA(foto: www.rtv.co.rs, ilustracija)

 

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202 i označen sa , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s