Uranak (20. oktobar – crtica)

piše Suzana Gajić

 

Miholjsko leto i dalje traje, pa će i danas biti lep dan. Još je nedelja, dan za pijac za mnoge od nas. Povrće i voće punih jesenjih boja, mirisa i ukusa. Dobro, sa izuzetkom ponekog povrća iz staklenika, koje ima onaj prepoznatljiv plasični ukus. Verujem da na pijaci ne razmišljate da li je hrana koju kupujete genetski modifikovana. Prema zvaničnom, važećem zakonu naše zemlje, proizvodnja ovakve hrane je zabranjena. Mnoge opštine su na svojim teritorijama takođe zabranile proizvodnju GMO. Do nedavno je umirivala i činjenica da se iz usta političara moglo čuti da je šansa Srbije u organskoj proizvodnji namirnica. Prija svima nama kada neko iz inostranstva kaže kako kod nas povrće i voće ima ukus povrća i voća. Iako do sada od vrha vlasti nije ni bila inicirana rasprava u javnosti o GMO hrani i njenom uzgoju, grupe koje su protiv toga, bile su prilino aktivne.

apple with orange contentI činilo se da njihovi argumenti pobeđuju. Mudre vlasti su mudro ćutale. Dok neko nije progovorio.  A progovorio je ministar trgovine, i to i spoljne i unutrašnje. Kaže čovek, onako mirno i staloženo, dozvolićemo GMO na teritoriji Srbije, i to mora da se uradi pod hitno. Odjednom, ako se to ne usvoji, i to hitno, nećemo biti član Svetske trgovinske organizacije. Hitno, hitno, hitno! Ministar poljoprivrede je na sličnu temu poručio tvrdi da građani Srbije ne treba da se plaše GMO hrane jer ne postoji nijedan validan naučni dokaz o njenoj štetnosti. E, sad, u dobrom duhu naših ministara, pretpostavljam da će dva vrla ministra da predlože da se u restoranima Skupštine i Vlade Srbije služi isključivo GMO hrana, kao i da će istu konzumirati pred kamerama u velikim količinama. Jer, što bi rekao legendarni Žika Pavlović iz Žikine dinastije: ”Kad je nešto hitno, mora da je bitno!”  A ispada da je bitno na brzinu ubediti građane Srbije da nam je GMO hitan i bitan. Do tada, odšetajte do pijace i uživajte u mirisima i ukusima jeseni. Dok se genetski ne modifikuje.

Dobro jutro!

(foto: www.glenisk.com ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Uranak i označen sa , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s